Alegerile europarlamentare odată cu locale, în iunie, prezidențiale în septembrie și parlamentare în decembrie


În ședința de miercuri a Biroului Politic al PNL, liberalii au votat – cu 58 de voturi „pentru”, cinci „împotrivă” și două abţineri – pentru comasarea alegerilor şi pentru listele comune cu PSD la alegerile europarlamentare.  


Liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, au anunţat, miercuri, că s-a ajuns la un consens pe tema comasării alegerilor, iar europarlamentarele şi localele vor avea loc în 9 iunie. De asemenea, alegerile prezidențiale vor avea loc în luna septembrie iar cele parlamentare în decembrie.

”Decizia coaliției a fost de a comasa europarlamentarelor și localelor. Dincolo de comasare, decizia prevede ca la locale fiecare partid să candideze prin forțe proprii, iar la europarlamentare liste comune.

Decizia vizează stabilitatea țării și coerența actului de guvernare. Din discuțiile pe care le-am avut, românii își doresc stabilitate. E necesar ca în anumite momente partidele să dea dovadă de un mic sacrificiu de orgolii”, a declarat liderul PNL, Nicolae Ciucă, după ședința coaliției.

La rândul său, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că alegerile prezidențiale vor avea loc în luna septembrie.

”În afară de comasare și alianță electorală la europarlamentare, în septembrie am stabilit să avem alegerile prezidențiale. Parlamentarele vor fi în decembrie”, a declarat Ciolacu.


Premierul Marcel Ciolacu a propus ca lista de candidaţi comună a PSD şi PNL pentru alegerile europarlamentare să fie deschisă de o femeie, care să fie independentă de cele două partide.

”Propunerea mea e ca lista de europarlamentare să fie deschisă de o femeie care să fie independentă de cele două partide”, a declarat şeful social-democraţilor, înainte de şedinţa conducerii PSD, care a început la ora 16.

Premierul a fost întrebat dacă lista comună va fi deschisă de ministrul Luminiţa Odobescu, însă Ciolacu a spus că nu s-a luat încă o decizie.

La rândul său, Nicolae Ciucă a confirmat că la europarlamentare cele două partide vor avea o listă comună de candidaţi. (sursa)

Articolul precedentBogdan Chireac: Alegeri prezidențiale în septembrie, voința lui Klaus Iohannis? Are nevoie să încheie al doilea mandat un pic mai devreme…
Articolul următorConflict în PNL. Bolojan nu vrea liste comune cu PSD. Ciucă: E părerea dumnealui