Eterna dispută „cine au fost primii în Ardeal?” a fost tranșată fără drept de apel de reputatul arheolog occidental Pierre de Cebal. O echipă condusă de acesta a făcut ample săpătură la marginea mai multor orașe din Ardeal, iar descoperirea făcută nu lasă loc de interpretări.

„Am găsit peturi aruncate acum 2.000 de ani, dovada clară că românii au fost primii în Ardeal”, a spus reputatul arheolog. „Și nu doar într-un singur loc, ci la marginea tuturor orașelor unde am făcut săpături. Am găsit peturi de acum 2.000, de acum 1.500 de ani, de acum 800 de ani, deci avem și dovada indiscutabilă a continuității românilor în Ardeal. Subiect închis.”

Arheologii au găsit, într-adevăr, și peturi reciclate lângă Târgu Mureș, semn al prezenței și altor popoare în zonă, însă acestea sunt vechi de doar 1.000 de ani. „Nu știm dacă au fost reciclate de unguri sau de șași, dar chiar de ar fi fost reciclate de unguri, tot n-ar fi ei primii în Ardeal. Că românii au aruncat peturi cu sute de ani înainte să recicleze ei prima dată”, a explicat Pierre de Cebal. (timesnewroman.ro)

Articolul precedentCe cred românii despre imigranții din Orientul Mijlociu. Câți îi consideră o amenințare – sondaj
Articolul următorComisia Europeană permite României să ajute TAROM cu suma de 95,3 milioane euro: ”Plan de restructurare”