Când vine vorba de cheltuieli, nu este întotdeauna vorba despre câți bani ai în contul tău bancar. Chiar dacă câștigi bine sau ai o avere semnificativă, asta nu înseamnă că ar trebui să cheltuiești banii câștigați cu greu fără să te gândești.

Mulți experți recomandă luarea conștientă a deciziilor în privința cheltuielilor, punând accentul pe prioritizarea nevoilor în fața dorințelor, poate cu mici excese din când în când.

Publicația GOBankingRates a discutat cu mai mulți experți financiari despre lucrurile pe care oamenii ar trebui să cheltuie cât mai puțin posibil. Iată ce au sugerat ei.

Medicamentele

Dacă ai nevoie de medicamente, gândește-te de două ori înainte de a cumpăra cea mai scumpă opțiune. S-ar putea să descoperi că opțiunile generice costă mai puțin și oferă totuși aceleași beneficii.

„Versiunile generice ale medicamentelor conțin adesea aceleași ingrediente active ca și echivalentele lor de marcă, dar sunt de obicei mult mai accesibile din punct de vedere financiar,” a spus Erika Kullberg, avocat, expert în finanțe personale și fondatoarea Erika.com. „Data viitoare când ești la farmacie, compară ingredientele din opțiunile de marcă și cele generice.”

Vitamine și Suplimente

Similar cu modalitatea în care poți obține adesea medicamente generice mai ieftine fără a sacrifica calitatea, poți face același lucru și cu vitaminele și suplimentele. Asigură-te doar că verifici de două ori ingredientele.

„Deși nu sunt un expert medical, dacă cineva poate obține o vitamină precum B12 într-o formă mai ieftină, atunci ar trebui să facă asta în loc să plătească un preț premium pentru vitamina B12 de la altcineva,” a spus Sebastian Jania, expert în finanțe și proprietarul Ontario Property Buyers.

Produse alimentare

Alimentele sunt o cheltuială esențială, dar factura ta la alimente nu trebuie să fie exorbitantă. De fapt, mulți experți financiari ar recomanda să nu cumperi cele mai scumpe ingrediente și să optezi în schimb pentru alternative mai ieftine.

„Cu excepția cazului în care poți observa cu adevărat diferența între un produs alimentar de marcă și marca magazinului, alege marca magazinului pentru a economisi bani,” a spus Kullberg.

„Excepția de la această regulă este dacă ai un cupon pentru produsul de marcă.”

„Produsele alimentare, în special cele de marcă generică, vor fi cele mai ieftine.”

Cărți

„Nu i-aș spune niciodată cuiva să nu-și cumpere o carte, dar nu este nevoie să cumperi cea mai recentă ediție în format hardcover,” a spus Kullberg. „Trecerea la un e-book digital îți va economisi constant bani chiar și la cele mai recente lansări. Dacă preferi o carte tradițională din hârtie, caută întotdeauna o copie folosită pe Amazon sau verifică librăria folosită din orașul tău pentru a obține cărți pentru un dolar sau doi în loc de 20 de dolari.”

O altă modalitate de a economisi bani la cărți este să le împrumuți de la biblioteca publică. Și dacă îți faci griji cu privire la penalizările pentru întârziere, încearcă cărți audio sau e-books. Acestea vor fi returnate automat după termenul limită.

Articole de unică folosință

Orice lucru pe care trebuie să-l înlocuiești frecvent ar trebui să fie achiziționat cât mai ieftin posibil.

„În orice situație posibilă, îmi place să investesc în îmbrăcăminte sau obiecte pentru casă despre care știu că vor dura, dar uneori trebuie să accepți când ceva este o cauză pierdută,” a spus Kullberg.

„De exemplu, dacă îți place să îți schimbi des perdeaua de duș pentru a menține lucrurile proaspete, o variantă de la Target (lanț de magazine de retail) va fi la fel de bună ca și o variantă de designer. Dacă știi că cei mici vor vărsa pe covor și va trebui să-l schimbi la câțiva ani, alege o opțiune mai ieftină.”

Haine pentru bebeluși

Un alt lucru de cumpărat cât mai ieftin posibil pentru a economisi bani sunt hainele pentru bebeluși.

„Bebelușii cresc atât de repede și hainele noi nu le mai vin în scurt timp. Deci, cumpără haine ieftine și nu-ți face griji pentru calitate,” a spus Diana Howard, analist financiar la CouponBirds.

S-ar putea să poți face același lucru și cu alte lucruri care nu vor dura, precum jucăriile pentru bebeluși. Asigură-te doar să alegi lucruri care sunt sigure pentru copilul tău.

Cosmeticele

Cosmeticele fac parte din alt domeniu cheie în care poți reduce costurile și totuși obține ce îți dorești.

„Deși poți avea o bază preferată de la un designer sau un ruj de buze de la care nu te vei abate niciodată, încearcă să găsești alternative din farmacie pentru cea mai mare parte a rutinei tale de machiaj,” a spus Kullberg. „În zilele noastre, poți găsi în farmacie alternative foarte bune pentru produsele de machiaj de designer la o fracțiune din preț. Promit că nimeni nu poate spune dacă ai cheltuit 30 de dolari pe rimelul tău.”

Abonamente la sală

Costul unui abonament la sală poate crește considerabil, mai ales dacă iei în considerare taxa inițială de înregistrare și costurile lunare. Deci, dacă vrei să mergi la sală pentru a lucra la condiția ta fizică, alege cea mai ieftină opțiune care îți va oferi tot ce îți dorești.

„O bandă de alergare e o bandă de alergare, deci nu lăsa saunele și produsele Kiehl’s gratuite din baie să te convingă să adaugi un abonament lunar la sală de trei cifre în bugetul tău,” a spus Kullberg.

Ceaiul și cafeaua

Cu excepția cazului în care ai un brand preferat de ceai sau cafea de care nu te poți despărți, achiziția ta ar trebui să se concentreze mai puțin pe nume și mai mult pe ingrediente.

Pentru cei care consumă ceai, Jania a sugerat să cumpărați en-gros pentru a obține cel mai mic preț “pe unitate” posibil. Și pentru cei care cumpără cafea măcinată, alegeți opțiunea cea mai ieftină care totuși îți oferă ceea ce ai nevoie, scrie finance.yahoo.com.

Mașini

Când vine vorba de mașini, știind cât să cheltuiești poate fi puțin dificil. Până la urmă, vei dori să găsești echilibrul potrivit între cost, condiție și calitate. Dar atâta timp cât funcționează bine și își îndeplinește scopul, probabil că e mai bine să cumperi un vehicul mai ieftin în locul unuia mai scump.

„Scopul principal al unei mașini este să te ducă de la o locație la alta în loc să fie un simbol de statut sau ceva de arătat,” a spus Jania. „Dacă vehiculul este sigur și va face ceea ce trebuie să facă, se recomandă să eviți să plătești prea mult pentru un vehicul, mai ales pentru că se depreciază”. (ziare.com)

Articolul precedentCele 4 schimbări care îți prelungesc viața: Sfaturile oamenilor care au trecut de 100 de ani
Articolul următorCoaliția Rogerius: Nu acceptăm ca eșecul proiectului de termie să fie acoperit de Primăria Oradea cu un experiment ce servește interesul diverselor firme producătoare de echipamente periculoase!