Trei cercetători care au discutat cu persoane centenare din toată lumea prezintă sfaturile pe care le-au primit de la acești campioni ai longevității și pe care apoi le-au adoptat în stilul lor de viață.

Oamenii care au împlinit un secol de viață și care trăiesc în țări diferite au obieceiuri, diete și stiluri de viață distincte, iar longevitatea depinde, în parte, și de moștenirea genetică. Însă au și câteva trăsături comune pe care le-au identificat cercetătorii de la LongeviQuest, organizație care certifică vârsta celor mai bătrâni oameni din lume.

Ben Meyers, directorul LongeviQuest, și alți doi cercetători ai organizației, Yumi Yamamoto și Fabrizio Villatoro, au stat de vorbă cu peste 1.000 de persoane centenare și supercentenare (care au împlinit 110 ani) din Japonia, America Latină și Statele Unite și au prezentat obiceiurile comune ale acestor oameni cu o longevitate extraordinară, notează Business Insider.

Caută să introduci mișcarea în rutina zilnică

În Japonia, persoanele vârstnice fac “gimnastică radio”, care include exerciții în care se folosește greutatea corpului coordonate de o emisiune radio, spune Yumi Yamamoto. Ea încearcă să include acest tip de mișcare și alte serii scurte de exerciții în rutina zilnică.

Cercetările arată că ședințele de exerciții intense pot fi benefice pentru sănătate, iar un studiu publicat anul acesta sugerează că 4-5 minute de activitate fizică viguroasă pot reduce riscul de cancer. Potrivit unui alt studiu, realizat în 2021, doar patru secunde de exerciții fizice pot crește forma fizică.

Permite-ți să te răsfeți din când în când

Villatoro a întâlnit centenari și supercentenari care au fumat și au consumat alcool de-a lungul vieții, în timp ce alții au mâncat foarte sănătos. Experții sunt de acord că nu există niveluri sigure ale fumatului sau ale consumului de alcool. Însă expertul a aflat că deși excesele sunt dăunătoare pentru longevitate, nu-i bine nici să fii prea strict, așa că și-a permis câte o excepție de la reguli din când în când în ce privește ciocolata și vinul.

Și Yamamoto încearcă să adopte moderația, despre care mulți centenari i-au spus că este importantă. Cercetătoarea a explicat că multe persoane de peste 100 de ani încă mănâncă și beau produse care sunt considerate nesănătoase, precum Coca Cola și batoane de ciocolată, dar fac asta foarte rar.

Ferește-te de “oamenii toxici”

Așa cum i-a recomandat María Branyas Morera, cea mai în vârstă persoană din Spania confirmată de LongeviQuest, Villatoro încearcă să stea departe de “persoanele toxice”: “Am fost atent cu cine mă asociez și m-am asigurat că nu-i las pe ceilalți să aibă o influență prea mare asupra deciziilor mele”, a spus el.

Cercetările sugerează că relațiile fericite pot avea impact la fel de mare asupra longevității ca exercițiile și dieta sănătoasă, a spus prof. Rose Anne Kenny, cercetătoare principală la The Irish Longitudinal Study on Ageing din cadrul Trinity College, Dublin.

Nu te stresa cu lucruri pe care nu le controlezi

Mulți centenari nu-și fac griji pentru lucruri care nu depind de ei, spun Meyers, Yamamoto și Villatoro.

Yamamoto încearcă să nu lase lucrurile mărunte să o îngrijoreze. Persoanele în vârstă cu care a discutat “tind să fie foarte relaxate, în ciuda a ceea ce se întâmplă în jurul lor”, spune ea.

La rândul său Meyes caută să nu se streseze în legătură cu propria longevitate, deși munca sa gravitează în jurul acestui aspect. “Nu este nicio persoană cu care m-am întâlnit sau despre care am citit care să-și fi propus să trăiască atât. Toți sunt cumva surprinși. S-au bucurat de viață și sunt fericiți să fie încă aici, dar niciunul nu a încercat să atingă longevitatea. Așa că asta nu este ceva pentru care să-mi petrec timpul făcându-mi griji”, a spus expertul. (sursa)

Articolul precedentȘefa Băncii Centrale Europene dezvăluie că fiul ei și-a pierdut banii investiți în criptomonede
Articolul următorLista lucrurilor pe care ar trebui să cheltuiești cât mai puțini bani posibil. “Achiziția ta ar trebui să se concentreze mai puțin pe nume și mai mult pe ingrediente”