Senatul a votat luni un proiect de lege care prevede înăsprirea radicală a sancțiunilor pentru depășirea limitelor de viteză. A fost respinsă însă introducerea sancțiunii de confiscare a autovehiculului.

Potrivit proiectului, pentru depăşirea cu mai mult de 100 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, se va aplica o perioadă majorată de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, respectiv 180 de zile, scrie Profit.ro.

Dacă într-un interval de 6 luni de la data restituirii permisului de conducere se constată o nouă faptă de depăşire cu mai mult de 100 km/h a vitezei maxime admise, perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se majorează de drept cu încă 30 de zile.

Proiectul prevedea inițial și că depăşirea cu mai mult de 100 km/h a vitezei maxime admise ar fi fost sancţionată complementar cu reţinerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculului pe o perioadă de 6 luni, iar dacă în perioada de 6 luni un agent constatator identifică în trafic autovehiculul care are certificatul de înmatriculare sau de înregistrare reţinut, acesta dispune confiscarea maşinii.

Senatorii au eliminat această prevedere, ținând cont de o decizie a Curții Constituționale care a stabilit că o astfel de măsură ar fi neconstituțională.

Alte restricţii

Totodată, o persoană care a fost condamnată pentru o infracţiune comisă ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie şi care a avut ca rezultat decesul victimei se va putea prezenta la examenul pentru obţinerea permisului de conducere doar după cinci ani de la data executării pedepsei.

A crescut de 10 ori perioada interdicției de a mai obține permis auto pentru cei care se urcă băuți, drogați sau fără carnet la volan și ucid oameni pe șosele.

”Am propus și colegii au fost de acord, votând cu 105 voturi „pentru” din 106, un amendament la un proiect legislativ de modificare a Codului Rutier, prin care persoanele condamnate pentru ucidere din culpă, comisă sub influența alcoolului sau drogurilor ori fără permis auto, să aibă interdicția de a obține din nou dreptul de a conduce timp de 5 ani după executarea pedepsei. Acesta este termenul maxim prevăzut de Codul Penal pentru măsuri complementare”, a scris pe Facebook senatorul PSD Robert Cazanciuc.

Senatul este prima cameră sesizată, astfel că, pentru a fi aprobat, proiectul trebuie să treacă și de Camera Deputaților.

Articolul precedentPrimul oraş din România în care personele cu depresie vor primi bani pentru a se trata. Ce condiţii trebuie să respecte
Articolul următorCântecul de lebădă al Dichisitului