După zilele în care organismul face un efort digestiv crescut, este momentul să-i oferim și câteva zile de “odihnă”. Asta nu înseamnă că ne vom înfometa!

Ar fi bine că, pentru o perioadă de timp, să limităm consumul de ouă la 3-4 /săptămână; să consumăm multe salate asortate, verdețuri în stare proaspătă, legume și leguminoase; carnea grasă să fie înlocuită cu pește, fructe de mare; să consumăm brânzeturi mai slabe (brânză de vaci, caș, urdă), sana, chefir; fructe proaspete, în special cele care îmbunătățesc digestia (kiwi, papaya, ananas, lămâie).

Este recomandabil să consumăm ceai alb, verde, negru care ne hidratează, îmbunătățesc digestia, reglează tranzitul, ajută la scăderea valorilor colesterolului și normalizarea glicemiei, ne energizeaza; se vor bea 2-3 căni/zi, în prima parte a zilei, cu adaos de 1 linguriță miere și suc de lămâie.

De asemenea putem folosi condimentele – ghimbir, busuioc, mărar, șofran, mentă, cimbru, chimen, leuștean etc – în stare proaspătă, sub formă de pulbere uscată, infuzie (simplă sau combinată, 2-3 căni/zi, după masă), pentru îmbunătățirea digestiei și efectul carminativ; tot pentru absorbția gazelor intestinale efecte benefice au și comprimatele de cărbune medicinal, 3-4 /zi, la masă, ca și capsulele cu ghimbir.

Consumați plante care ne stimulează secreția de bilă, cu rol în emulsionarea grăsimilor, în reglarea valorilor colesterolului și trigliceridelor; totodată au acțiune detoxifianta hepatică și de protecție și regenerare a celulei hepatice: anghinare, armurariu, păpădie, cicoare, pelin, rozmarin, sunătoare – sub formă de infuzie (2-3 căni/zi, înainte de masă), tinctură (1 linguriță de 2-3 ori/zi), pulbere uscată sau comprimate (3/zi, înainte de masă).

Sucul nepasteurizat de Aloe (eventual în combinație cu mentă, mușețel, lemn-dulce; sau mesteacăn, sparanghel și anghinare) are efecte deosebit de benefice asupra tubului digestiv, normalizează tranzitul intestinal, combate constipația, scade aciditatea gastrică, echilibrează flora saprofită; 25-50 ml de 2 ori/zi.

Utile sunt și preparatele ce conțin enzime digestive, în cazul tulburărilor dispeptice și indigestiilor.

Să nu uităm că în această perioadă organismul a fost supus unui stres digestiv suplimentar, a generat mai mulți radicali liberi, deci este momentul să consumăm cantități sporite de antioxidanți, atât din surse naturale (legume, fructe, verdețuri, cereale integrale) cât și din suplimente (combinații naturale de SOD, glutation, vitamina A, C, E, selenium, zinc, licopen, luteină, resveratrol, extract de rodie, șofran, silimarină, lăptișor de matcă, extract de măceșe, cătină, coenzima Q10etc).

Foarte importantă este și mișcarea – plimbări, alergări zilnice, gimnastică de 2-3 ori/săptămână, care ne tonifică, ne energizeaza și ne ajută și la eliminarea celor câteva kg în plus acumulate în această perioadă. (sursa)

Articolul precedentANM – Temperaturi uşor peste cele obişnuite în toată ţara, începând de la jumătatea lunii mai / Unde va ploua
Articolul următorObligațiile fiscale ale contribuabililor pentru luna mai 2024. Cea mai importantă lună din an pentru raportări la ANAF