Poluarea a devenit o problemă ce nu mai poate fi amânată, asta pentru că efectele ei produc tot mai multe boli, reduc speranța de viață sau conduc chiar la moarte.

Bianca Gheorghian: Potrivit unui raport al Agenției Europene de Mediu, cel puțin 1.200 de copii și adolescenți din Europa mor prematur, anual, din cauza poluării aerului. Totodată, 97% din populația din mediul urban este expusă unei calități a aerului ce nu respectă recomandările date de OMS.

În fiecare an, în România se înregistrează 29.000 de morți premature din cauza poluării, iar cea mai gravă poluare a aerului provine de la particulele fine ce intră în plămâni și rămân acolo.

Pentru a înțelege mai bine legătura dintre poluare și decese, Ziare.com a vorbit cu medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din Bucureşti, care ne explică în ce mod ne afectează poluarea sănătatea, care organe au cel mai mult de suferit și cât de mult ne este redusă speranța de viață.


citește și: Românii care se îmbolnăvesc din cauza poluării pot cere despăgubiri. Oradea, printre cele mai poluate orașe


Poluarea poate provoca demență

Întrebată cum ne afectează poluarea sănătatea, medicul Beatrice Mahler spune că „studiile sunt în desfășurare și că impactul poluării asupra sănătății este plurivalent, dacă vorbim de aparatul respirator vorbim de o afectare acută atunci când expunerea este la o cantitate mare de particule, o poluare pe care o resimțim și de care ne putem feri pentru că începem să avem manifestări specifice: începem să tușim, să strănutăm, poate lăcrimăm, deci manifestările sunt evidente și atunci practic putem să ne protejăm sau să facem ceva ca să ieșim din zona unde poluarea este crescută.

Mult mai periculoasă este această poluare silențioasă la care suntem expuși zi de zi dacă trăim într-un oraș cu nivel de poluanți crescuți sau într-o zonă care ne expune la o poluare crescută pentru că acele particule mici de poluanți pătrund în căile aeriene, local produc inflamație și modificări structurale care sigur se vindecă, dar în ani, ele se acumulează și aduc în simptomatologia persoanei simptomele specifice unei boli pulmonare care poate să fie astm, BPOC, care poate să predispună la infecții respiratorii repetate și nu în ultimul rând apariția cancerului pulmonar. Dincolo de afectarea respiratorie atunci când aceste particule de poluanți pătrund în sânge, ele practic încep să circule în organism și se determină la nivelul vaselor leziuni care favorizează apariția hipertensiunii arteriale, leziuni care favorizează apariția infarctului miocardic, a accidentelor vasculare cerebrale, practic riscul de evenimente vasculare, fie că vorbim de nivelul creierului sau de nivelul inimii nu este chiar mai mare decât riscul de a dezvolta o afecțiune respiratorie”.

Lucrurile nu se opresc aici, din păcate, afirmă medicul. „Ultimele meta-analize care au fost publicate în literatura de specialitate indică o legătură între poluare și afectarea endocrină, iar atunci când vorbim de afectarea endocrină nu ne referim doar la tiroidă, ne referim la riscul pacienților de a dezvolta și de a avea un diabet zaharat dezechilibrat, vorbim de afectarea altor glande și de riscuri. Ultimele studii indică riscul de a dezvolta procese degenerative cerebrale și aici mă refer la demență, pare să fie o legătură între numărul mare de persoane care dezvoltă demență atunci când trăiesc într-o zonă poluată”.


citește și: The Guardian – La Oradea, poluarea aerului depășește de patru ori limitele admise de OMS!


„Toate particulele sunt periculoase”

În ceea ce privește cele mai periculoase particule, managerul Institutului „Marius Nasta” din Bucureşti e de părere că „toate sunt periculoase, însă nu toate produc același tip de afecțiuni”. “Dacă vorbim de PM2,5, de PM 10 mai ales PM2,5 și mai mici decât PM2,5 vorbim de afecțiuni respiratorii cardiovasculare, dar atunci când vorbim de alte gaze de ozon, de nitriți, de radicalii liberi de oxigen, de radon, atunci vorbim de riscul mai mare de a dezvolta cancer pulmonar decât de a dezvolta, de exemplu, BPOC. Există practic legături dovedite statistic, dar încă nu avem modalități prin care să obiectivăm în timp real legătura dintre acești parametri și organism, nu aveam practic investigații de laborator”, a mai spus specialistul.

„Românii au o speranță de viață mai mică decât media europeană”

În legătură cu speranța de viață, la nivel european, statistic nu stăm bine, afirmă medicul Beatrice Mahler. „Suntem pe ultimul loc la nivelul Uniunii Europene. Românii au o speranță de viață mai mică decât media europeană, sau decât țările din restul Europei. Și aici e nevoie de politici destinate care să vizeze nu doar profilaxia, pentru că atunci când vorbim de poluare vorbim de măsuri practice pentru a reduce efectul acestor particule asupra organismului sau cantității lor. Vorbim și de măsuri care să vizeze educația medicală, e un complex de factori care trebuie stimulați și care trebuie evaluați și schimbați pentru a crește durata și speranța de viață a românilor”.


citește și: Poluarea din Oradea, pericol pentru oameni, zi și noapte. Și nimeni nu face nimic de ani de zile! Oradea, pe lista neagră a UE


Bolile care apar în urma poluării

Bolile care pot să apară în urma poluării sunt „bolile endocrine, hipertensiunea, accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic, asta dacă nu ne referim la astm, la BPOC, la infecții respiratorii repetate și favorizarea infecțiilor respiratorii”, adaugă medicul.

citiți mai mult pe ziare.com

Articolul precedentAmeninţarea cu bombă de la bordul unui avion care a aterizat de urgenţă la Timişoara a fost una falsă / Pasagerii au fost cazaţi la un hotel
Articolul următorFlorian Bodog: România are nevoie de o guvernare puternică!