Harta interactivă publicată de The Guardian arată că în cele mai multe orașe din România, inclusiv Oradea, București, Cluj-Napoca, Sibiu, Timișoara, Iași sau Brașov, poluarea aerului depășește de aproape trei sau patru ori limitele considerate sigure de Organizația Mondială a Sănătății.

Europa se confruntă cu o „criză gravă de sănătate publică”, în condițiile în care aproape toată lumea de pe continent trăiește în zone cu niveluri periculoase de poluare a aerului, arată o investigație realizată de cotidianul The Guardian.

România nu face excepție – poluarea aerului cu PM 2,5 depășește limitele considerate sigure de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pe toată suprafața țării, arată analiza realizată de oameni de știință și publicată de cotidianul britanic. PM 2,5 sunt particule în suspensie, cu diametrul mai mic de 2,5 micrometri.

Analiza datelor colectate cu ajutorul unei metodologii de ultimă oră – inclusiv imagini detaliate din satelit și măsurători de la peste 1.400 de stații de monitorizare la sol – dezvăluie o imagine dezastruoasă a aerului poluat.

Potrivit acesteia, în jur de 98% dintre oameni trăiesc în zone poluate cu particule fine extrem de dăunătoare, care depășesc pragurile stabilite de OMS. Aproape două treimi dintre europeni trăiesc în zone în care nivelul de poluare a aerului este mai mult decât dublu față de limitele OMS.

Cea mai afectată țară din Europa este Macedonia de Nord. Aproape două treimi din populația acestei țări trăiesc în zone în care poluarea aerului depășește de peste patru ori pragurile OMS pentru PM 2,5, în timp ce în patru zone s-a constatat că poluarea aerului este de aproape șase ori mai mare, inclusiv în capitala Skopje.

Europa de Est este serios afectată. Cum stă România

Situația din Europa de Est este semnificativ mai rea decât cea din Europa de Vest, cu excepția Italiei, unde mai mult de o treime dintre cei care locuiesc în Valea Padului și în zonele învecinate din nordul țării respiră un aer care este de patru ori mai rău decât cel stabilit de OMS.

The Guardian a colaborat cu experți în poluare pentru a realiza o hartă interactivă care dezvăluie cele mai afectate zone de pe continent. Măsurătorile se referă în mod specific la PM 2,5 – particulele produse în principal din arderea combustibililor fosili, dintre care unele pot trece prin plămâni și în fluxul sangvin, afectând aproape toate organele corpului.

Conform actualelor orientări ale OMS, concentrațiile medii anuale de PM 2,5 nu ar trebui să depășească 5 micrograme pe metru cub. Noua analiză a constatat că doar 2% din populația Europei trăiește în zone care se încadrează în această limită. Experții spun că poluarea cu PM 2,5 provoacă aproximativ 400.000 de decese pe an pe întregul continent.

România face parte din țările unde situația este în mod deosebit proastă. Nu e singura. De fapt, potrivit analizei, aproape toți locuitorii din șapte țări din Europa de Est – România, Serbia, Albania, Macedonia de Nord, Polonia, Slovacia și Ungaria – au parte de un aer în care poluarea este de cel puțin două ori mai mare decât pragul OMS.

Și în Germania, trei sferturi din populație trăiește în zone în care poluarea aerului este de două mai mare decât pragurile stabilite de OMS. În Spania, această cifră este de 49%, iar în Franța de 37%.

Citeşte întreaga ştire: The Guardian: Aproape toți europenii respiră aer toxic, „o criză gravă de sănătate publică”. Harta poluării aerului arată cât de rău stă România

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.