Femeile gravide sau persoanele însoţite de copii până în 5 ani vor avea acces prioritar la casele de marcat şi la casieriile sau ghişeele instituţiilor publice şi private. La fel, pentru aceste persoane vor exista locuri speciale de parcare, semnalizate ca atare.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, legea ca for decizional, iar proiectul merge la promulgare.

„Femeile gravide, precum şi persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani au prioritate la casieriile/ghişeele/casele de marcat din cadrul entităţilor publice şi private, precum şi la serviciile oferite de acestea, cu excepţia cazurilor în care acestea deţin casierii/ghişee/case de marcat speciale pentru categoriile de persoane enunţate”, prevede iniţiativa legislativă.

În plus, toate supermarketurile şi instituţiile publice sunt obligate să afişeze această informaţie.

„Entităţile publice şi private au obligaţia de a amplasa la vedere, lângă casele de marcat/casierii/ghişee sau acolo unde se prestează serviciul oferit de acestea, afişe care să prevadă acordarea de prioritate femeilor gravide, precum şi persoanelor însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu excepţia cazurilor în care există casierii/ghişee/case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane”.

Legea prevede reglementări şi pentru parcările instituţiilor publice sau entităţilor private.

Dacă numărul locurilor e mai mare de 10, atunci vor fi amenajate, rezervate şi/sau semnalizate minimum 4% (dar nu mai puţin de două locuri) pentru parcarea maşinilor folosite de femeile gravide, precum şi persoanele însoţite de copii până la 5 ani.

Amenzile pentru nerespectarea prevederilor acestei legi pot ajunge până la 10.000 de lei.

Dacă cineva foloseşte, fără drept, locurile de parcare destinate pentru gravide sau persoanele însoţite de copii mici poate fi sancţionat cu amendă de la 2.000 până la 10.000 de lei. Aceleaşi amenzi se aplică şi pentru cine încălcă obligaţia de a amenaja, rezerva şi/sau semnaliza locurile de parcare.

Partea care se referă la locurile de parcare trebuie pusă în aplicare în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Articolul precedentPNL: ‘Domnul Sighiartău nu mai reprezintă de mult poziţia oficială a partidului. Suntem în această coaliţie cu PSD și avem de luat decizii grele pentru România’
Articolul următorThe Guardian: La Oradea, poluarea aerului depășește de patru ori limitele admise de OMS!