Inspectorii ANSVSA au recoltat 148 de probe din lapte și produse lactate și au constatat că sunt diferențe între ce scrie pe etichetă și produs cu privire la procentul de grăsime, de substanță uscată sau de proteine. În urma a 1.000 de controale au fost date amenzi de peste 700.000 de lei.

Controalele s-au desfășurat în depozite alimentare, unităţi de reambalare a produselor lactate, platforme logistice/terminale de distribuţie care aprovizionează lanţurile de unităţi de tip supermarket/hypermarket, magazine alimentare, unităţi de alimentaţie publică, pieţe en-gros.

Cele 1.000 de controale desfășurate în 16 – 29 martie au urmărit verificarea autenticităţii şi a parametrilor de calitate pentru produse lactate comercializate în  România. Totodată, au fost verificate şi loturile de produse alimentare obţinute prin procesarea laptelui şi/sau a unor produse lactate provenite din state membre UE/ţări terţe, care au fost reambalate în România.

Ca urmare a neregulilor constatate şi a încălcării prevederilor legislaţiei în domeniul siguranţei alimentelor, au fost aplicate 101 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 703.200 de lei. Totodată, au fost emise 4 ordonanţe de suspendare a activităţii, 2 ordonanţe de interzicere a activităţii şi a fost dispusă măsura de reţinere oficială/ sechestru pentru o cantitate de 14.443 de kg de produse lactate.

De asemenea, au fost recoltate 148 de probe din lactate şi produse lactate în vederea efectuării analizelor de laborator pentru determinarea parametrilor fizico-chimici, în scopul verificării conformităţii cu înscrisurile de pe etichete, identificării speciei de provenienţă a laptelui utilizat pentru fabricarea acestor produse, precum şi pentru decelarea adaosurilor de grăsimi de origine vegetală şi a proteinelor de soia.   

Din rezultatele analizelor au rezultat următoarele neconformităti, în special în ceea ce priveşte analiza parametrilor fizico-chimici, diferenţe procentuale raportate la declaraţiile privind valorile de pe etichetă de către producător: procent mai mic de grăsime faţă de cel declarat; procent de cloruri/sare mai mare faţă de cel declarat; procent de substanţă uscată mai mic faţă de cel declarat; procent de proteină mai mic faţă de cel declarat; neconcordanţe privind specia de la care provine laptele, raportată la informaţiile de pe etichetă. (sursa)

Articolul precedentCum trebuie să bem apă corect pentru a ne hidrata
Articolul următorSorin Grindeanu: Pas important pentru Drumul Expres Cluj-Dej! Astăzi, au fost depuse 5 oferte