Eugenia Pașca: O companie orădeană, care activează în domeniul FinTech, a fost selectată recent de corporaţia americană VISA să participe în programul ei de inovare, pentru a susţine IMM-urile în procesul lor de digitalizare şi dezvoltare.

De asemenea, compania, alcătuită din zece tineri, a fost recrutată de echipa agenţiei Department of International Trade (DIT) a Guvernului Marii Britanii să-şi reloce afacerea în UK.

“Suntem singura firmă românească prezentă în Programul de inovare VISA. Am fost selectaţi recent din peste 200 de companii europene, într-un grup de zece. Este o realizare foarte importantă, pentru că intrând în programul lor se deschid foarte multe oportunităţi. VISA va lucra cu cele zece companii selectate pentru a le ridica la următorul nivel, prin parteneriate strategice, mentori de cel mai înalt nivel şi o întreagă comunitate de experţi pe diverse domenii de activitate. E un program de accelerare global către statutul de companie unicorn, pe care ni-l dorim”, a declarat, pentru AGERPRES, unul dintre cei trei fondatori ai startup-ului Prime Dash, Cătălin Rus, director de operaţiuni.

Aceştia au creat, după cinci ani de muncă, un produs pentru antreprenori – o platformă numită Decision Maker, care este un consultant financiar virtual, un software de Business Intelligence acţionat de inteligenţă artificială, utilizând tehnologii de ultimă generaţie, menit să ofere, instant, soluţii pentru luarea deciziilor financiare şi de business.

sursa foto

Prin utilizarea algoritmilor de Machine Learning, Advanced Analytics, Robotic Process Automatic şi AI (Inteligenţă Artificială), produsul lor, numit Decision Maker, permite generarea de simulări de scenarii financiare, prognoză şi evaluare a companiei. Antreprenorul îşi creează un cont, îşi urcă balanţele contabile, recomandat pentru patru perioade consecutive, pentru acurateţe, lunare, trimestriale sau anuale, în format pdf, exportate direct din sistemele de contabilitate, ca să fie cât mai uşor şi apoi, instant, primeşte informaţii cu ajutorul cărora el să poată lua decizii.

“Noi dăm voce cifrelor să vorbească. E diferită, faţă de alte multe aplicaţii de raportare, prin tot ce înseamnă simulare. Când încarci datele financiare în sistem, el îţi creează nişte modele, prin Machine Learning, arătându-ţi care e comportamentul tău posibil ca şi companie. Oamenii pot să vadă, în timp real, impactul deciziilor luate în rezultatul companiei”, a spus Cătălin Rus.

Ei se adresează şi băncilor şi altor instituţii financiare, printr-un alt produs numit Credit Management Platform (Platforma de Management al Creditelor – CMP), menit să eficientizeze procesul de creditare – de la câteva săptămâni, la 30 de secunde.

“Ceea ce facem noi este că venim cu inovaţie la ceva ce există. Nu inventăm. Am făcut lucrurile mai simple. Adică, am accelerat procesul de înţelegere a companiilor, de analiză a datelor, de creditare a firmelor, de monitorizare şi inovăm în domeniul cercetării”, a precizat Rus.

Proiectul lor a fost conceput iniţial pentru pieţele externe, cu sisteme digitalizate, fiind compatibil în peste 140 de ţări. Pentru a ajuta însă IMM-urile din ţara lor natală, în perioada de criză, oferindu-le instrumente pentru a putea lua decizii bazate pe date în timp real, au adaptat sistemul şi pentru firmele din România, integrând peste 80% din sistemele de contabilitate existente, cele mai folosite, din cele aproape o sută. Este singura companie de tehnologie din România care a reuşit o astfel de performanţă.

În 2020, echipa a susţinut mai multe traininguri de educaţie financiară, în mod special pe tema planificării bugetare – un obiectiv important al sănătăţii financiare a unei companii, precum şi o serie de prezentări online despre produsele lor pentru a le face cunoscute mediului de afaceri.

“Am dorit foarte mult să ajutăm firmele mici să obţină finanţări mult mai rapid de la instituţiile financiare. Am început să creştem pe nişte parteneriate cu sistemul bancar, pentru că ni s-a spus: avem nevoie să ajutăm IMM-urile să crească, pentru că, dacă ele cresc şi le merge bine, şi nouă ne merge bine. Aşa am umblat prin ţară, prin 2020, pe la bănci, pe la instituţii publice să le prezentăm produsele, foarte inovative, nu ne-au prea băgat în seamă. La noi, digitalizarea, atât în domeniul public cât şi privat, este încă foarte rămasă în urmă. În schimb ne-au căutat britanicii”, povesteşte Cătălin Rus.

Inovaţiile lor au reuşit să atragă atenţia unor giganţi precum Microsoft, VISA şi altor corporaţii străine. Firma are azi ca parteneri peste 1.300 de companii şi trei instituţii financiare, fiind membru Microsoft 4 Startups, membru VISA Innovation, membru al Asociaţiei Române de FinTech, membru InnovX BCR şi partener al Department of International Trade (DIT) din UK.

Acum ei fac naveta între Oradea, Bucureşti şi Londra. În Marea Britanie, ne spune Mălina Turcuţ, directorul financiar, au fost selectaţi în Programul Global pentru Antreprenori (DIT) al Guvernului Regatului Unit, prin care sunt ajutate companiile străine cu creştere accelerată să se mute şi să îşi desfăşoare activitatea în piaţa britanică. Le-au pus la dispoziţie o serie de facilităţi, de la consultanţă, la parteneriate şi project manager plătit de guvern.

“Va rămâne aici, la Oradea, doar departamentul de development. Nu plecăm de tot, pentru că am creat multe parteneriate pe care ne dorim să le dezvoltăm în continuare. (…) Dar practic, IP-ul – proprietatea intelectuală a ceea ce am creat noi aici se mută în UK. Dacă piaţa nu vrea să evolueze, ne ducem acolo unde lumea vrea să avanseze. Focusul pentru perioada următoare este şi va fi Europa de Vest, unde piaţa financiară pentru FinTech este incomparabil mai mare”, a spus Ioana Rus, unul dintre fondatori.

Iar ei sunt optimişti în ceea ce priveşte viitorul lor.

“Deocamdată, suntem la 1% din targetul nostru… Dar putem deveni viitorul Unicorn, având în vedere viziunea noastră. Când am aplicat în urmă cu o lună la programul de inovare VISA, întrebarea lor a fost: Cum devii o companie de un miliard de dolari? Dacă nu ai mentalitatea de a dori să devii o companie Unicorn, să creşti, să evoluezi, nici nu te iau în seamă. Le-am dat răspunsul: cu VISA! Le-am spus clar: Facem contract cu voi, devin companie de un miliard de dolari. Şi credem că putem ajunge la acel nivel, altfel nu am fi fost primiţi în program. După Anglia, vrem să trecem în Statele Unite, unde e o piaţă foarte mare, dar pentru care trebuie să fii extrem de pregătit”, a menţionat Cătălin Rus.

Povestea lor de succes a început în anul 2014, când Cătălin Rus şi americanul Madou Sylla s-au întâlnit în Moscova, la un eveniment de tehnologie, Open Innovation Forum, unde orădeanul a fost singurul român invitat în urma câştigării unui Hackaton organizat de Google.

Dacă orădeanul este un antreprenor cu experienţă în business development, care a fondat mai multe companii de tehnologie, focusate pe soluţii de digitalizare, Madou are experienţă în consultanţă financiară. Americanul a identificat o nevoie în piaţă, iar împreună cu Cătălin Rus şi cu expertul tehnic, Ghiţă Cosmin, au devenit cofondatorii startup-ului internaţional.

“Noi ne-am asumat o misiune, aceea de a democratiza tehnologiile avansate cu scopul de a le pune la dispoziţia partenerilor – IMM-uri şi instituţii financiare -, în vederea utilizării acestora pentru atingerea obiectivelor financiare şi de business. Asta dorim: revoluţionarea procesului de decizie prin date financiare în timp real, oferind cele mai performante instrumente financiare bazate pe Inteligenţă Artificială, pentru a asigura succesul clienţilor”, a subliniat Ioana Rus.

“Aceasta e puterea inteligenţei artificiale, vede lucruri pe care nu le vede un om”, a adăugat Cătălin Rus.

Oradea a început să exporte inteligenţă şi know-how. O altă companie orădeană a plecat la New York. Anul acesta au mai fost două vânzări de companii de tehnologie, cumpărate de americani.

“Începem să constatăm cum se exportă inteligenţă şi tehnologie. Ea creşte aici, dar, la un moment dat, dacă nu e valorificată şi nu există piaţă în România, pleacă. Aceasta e partea tristă a lucrurilor”, a mărturisit Cătălin Rus.

Din Decision Maker, echipa companiei va dezvolta, în viitor, alte 25 de noi produse, patente la nivel de API-uri, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor clienţilor, utilizatori de produse şi servicii de embedded finance (finanţe integrate). (sursa)

Articolul precedentOrădenii se opun tăierilor agresive de arbori, mai ales că orașul este deja EXTREM de poluat!
Articolul următorTVR acuză organizatorul Eurovision că a schimbat fără explicații votul juriului din România și a dat Ucrainei punctajul maxim în loc de Moldova!