DSVSA Bihor informează asupra faptului că, în perioada 12 – 16.04.2024, în baza buletinelor de analiză emise de Laboratoare naționale acreditate, în județ au fost declarate 2 noi focare de PPA (pestă porcină africană) la porcii domestici, în prezent fiind active 3 focare de boală.

Sunt afectate localitățile Ciocaia (1 focar) și Săcuieni (1 focar) aparținând de orașul Săcuieni, respectiv  Cheșereu (1 focar) din comuna Cherechiu.

În localitățile afectate, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat, conform procedurilor specifice, măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecţiei în exploatații, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

În ceea ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, situația epidemiologică nu a suferit modificări, astfel încât numărul total al fondurilor de vânătoare în care evoluează PPA, este în prezent de 25.

Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, numai dacă animalele sunt identificate și înregistrate în termenul prevăzut de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

DSVSA Bihor solicită în continuare sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

DSVSA Bihor va informa periodic publicul din județ, cu privire la evoluția bolii și a măsurilor care trebuie respectate pentru a limita efectele bolii și a preveni răspândirea virusului.

Articolul precedentMiza vizitei lui Iohannis la Seul: Cumpărăm arme de 1 miliard de dolari de la coreeni
Articolul următorRareş Bogdan explică de ce are atâtea absenţe la Bruxelles: „Nu ştiam cu ce să mă îmbrac”