Reprezentanții profesorilor consideră că soluția prezentată de autorităţile din educaţie şi sănătate pentru deschiderea şcolilor este una greșită. „Considerăm că era important să se ţină cont şi de rata de infectare la nivelul zonei în care funcționează şcoala”, spune Cornelia Popa Stavri, secretar general FSLI.

Asta în condițiile în care, spun profesorii, 70% dintre elevi şi 34% dintre cadrele didactice nu sunt vaccinate, iar testele nu au ajuns în şcoli. 

Cornelia Popa Stavri, secretar general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ a precizat că a lega începerea în format fizic a şcolii cu rata de vaccinare a personalului angajat nu are relevanță, mai ales că virusul poate fi purtat şi de vaccinaţi şi de cei nevaccinaţi.

„Noi considerăm că nu este o decizie inspirată, decizia de a lega începerea în format fizic a şcolii cu rata de vaccinare a personalului angajat, întrucât nu are relevanță, atât timp cât virusul poate fi purtat şi de cei vaccinaţi şi de cei nevaccinați şi poate fi transmis în aceeași măsură. Considerăm că era important să se ţină cont şi de rata de infectare la nivelul zonei în care funcționează şcoala. Abia de aici începe discuția.

Dacă rata de infectare este mare, pentru că toţi copiii parcurg un traseu până la şcoală, profesorii de asemenea, iar personalul angajat la fel şi riscul de infectare este major. Mai avem o situaţie problemă, de exemplu, unități de învățământ cu personalitate juridică şi mai multe structuri în care sunt copii într-o zonă cu o rată de infectare foarte mică sau deloc, iar structura de baza unde este personalitatea juridică se află la câțiva kilometri şi acolo rata de infectare este mare şi riscul de infectare este mare.

„Nu considerăm că publicarea procentului de vaccinaţi rezolvă problema infectărilor din şcoli”

În mod normal ar trebui să lase la latitudinea conducerii unității de învățământ unde poate să funcționeze în format fizic şi în format online. Nu considerăm că această publicare a procentului de vaccinaţi rezolvă problema infectărilor din unităților de învățământ. De asemenea, cred că ar fi fost necesar să se informeze de la DSP care au fost situațiile în care un cadru didactic infectat a transmis virusul în unitatea de învățământ şi vom vedea că situaţia nu e chiar aşa”, a spus Cornelia Stavri, secretar general FSLI la News Hour with CNN. (sursa)

Articolul precedentNu există niciun fundament științific pentru deschiderea școlilor în funcție de rata de vaccinare. Ministrul PNL încearcă să se acopere!
Articolul următorUngaria a ajuns la 1.600 de kilometri de piste de biciclete, fiind pe locul 3 în Europa, după Olanda și Danemarca