printreranduri.net: Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis că furtul comis de persoana care poartă masca obligatorie COVID-19 este infracțiune calificată.

Onorata instanță a fost sesizată de un complet de la Curtea de Apel București cu privire la lămurirea unei probleme de drept cu care s-a confruntat: în cazul unui furt comis de o persoană care poartă masca sanitară obligatorie, în contextul pandemic, infracțiunea este una calificată sau simplă?

ÎCCJ a stabilit, cu efect obligatoriu pentru toți hoții, că furtul cu masca pe figură dintr-un spațiu unde portul măștii este obligatoriu este furt calificat. Ceea ce se pedepsește cu câțiva ani suplimentari de pușcărie față de un furt simplu!

În varianta de furt simplu (art. 288 Cod Penal), fapta se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă. În variantă agravată, adică cea cu masca (obligatorie, impusă de „autorități”), furtul calificat (art. 229 alin. 1 lit. c) se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

Așadar, dacă hoțul nu poartă mască, poate scăpa doar cu 6 luni de pușcărie sau doar o amendă penală plus o altă amendă de 2000 lei (pentru ne-purtatul măștii de protecție în vremuri de pandemie). Nici nu e mult față de 2-3 ani de pușcărie cât ar lua pentru furtul săvârșit cu mască. Poate fi chiar „afacere” destul de bună…

În orice caz, cred că nimeni nu mai are nicio îndoială că statul de dreptul funcționează brici în România. Legea e una pentru toți: uneori pentru cei fără mască, alte ori pentru cei cu mască! (printreranduri.net)

Articolul precedentEDITORIAL. Antrenori de proști
Articolul următorO femeie susține că a fost „violată în grup” în Metaverse