Dan Panaet: Nu te uita la știri! Dacă nu ești suficient de prost, știrile te vor face. Dacă ești deja prost, îți vor alimenta prostia și te vor învăța eficient să urăști niște oameni cu care n-ai nici o treabă. Știrile, așa cum se prezintă ele acum, nu-s făcute să te informeze, ci să-ți inducă panică, să te indigneze, să dea apă la moară celor mai întunecate prejudecăți și temeri. Nu pierzi nimic dacă nu te uiți la știri. Nu e ca și cum o să-nceapă războiul, toată lumea o să fie în buncăre, iar tu, singur pe Magheru, o să te-ntrebi de ce zboară avioane de vânătoare în toate părțile, că mai e până la parada de 1 Decembrie.

În principiu, e bine să fii informat, să știi ce se mai întâmplă în lume, care-s lucrurile care te amenință. Doar că, pentru fiecare lucru care te amenință în mod real, știrile îți livrează 99 de amenințări închipuite, povești la care evoluția te-a programat să fii receptiv, conspirații despre oameni care-ți vor răul, cazuri extrem de rare cu o persoană care a pățit ceva nasol și pe care mintea ta le va reprezenta ca fiind mult mai frecvente.

Există un întreg ecosistem de știri în care jurnaliștii nu-ți furnizează informație, ci sunt doar antrenori de proști. Scopul lor nu e să te informeze, ci să te facă să te uiți în continuare. Urmăresc nu bunăstarea, ci atenția ta, cu orice preț.

Uneori, te ajută să-ți pui întrebări. Doar că-s niște întrebări extrem de stupide. De exemplu: încearcă Bill Gates să te microcipeze prin vaccin?

Antrenorii de proști creează așa-numitele panici morale. Uneori din cinism, alteori din cauza propriei prostii.

Tot antrenorii de proști aruncă informații despre cineva care s-a vaccinat și a pățit ceva, orice. I-au crescut solzi, a-nceput să prindă bulgarii, a alunecat pe polei în fața blocului. Antrenorul de proști nu spune cu subiect și predicat că vaccinul cauzează așa ceva, dar știe că prostul pe care-l antrenează se va gândi la asta. Publicul lui nu e încă prost, doar e pe cale să devină. Pentru că antrenorul de proști știe precis pe ce butoane să apese, ce cuvinte magice să rostească. „Un bărbat din Bârlad a murit în condiții suspecte cu două zile înainte să-și facă prima doză de Pfizer“. Cine știe, o fi vreo legătură.

În loc să citești știrile, citește o carte, uită-te la un film, iar dacă realitatea ți se pare mult prea interesantă ca s-o ignori, vezi ce a scris presa în anii trecuți despre povești care s-au încheiat între timp. Vezi cum au abordat la cald editorialiștii respectabili subiecte care acum sunt de mult tranșate. Vezi ce-au scris despre Băsescu, Udrea, Iohannis, cum au căzut în cur în fața unor nimicuri și-au proslăvit lideri de grup infracțional, cum s-au aprins aiurea, cum au defilat pe pagină fără îndoieli, cum s-au orientat servil după public. O să te-ntrebi: mă, da’ pe ei cine i-a antrenat? (catavencii.ro)

Articolul precedentSuedia va ridica toate restricțiile anti-COVID, Cehia renunță la măsurile contra celor nevaccinați / Ce semnale sunt în România
Articolul următorCu sau fără mască