Suedia va ridica restricțiile anti-pandemie săptămâna viitoare deși această țară nordică se confruntă în continuare cu niveluri record de infecții, transmite Reuters. Decizia este în linie cu anunțurile făcute în ultimele zile de mai multe țări europene, iar România s-ar putea încadra și ea în trend, potrivit ministrului sănătății, Alexandru Rafila.

Autoritățile suedeze au spun că mizează pe imunitatea populației contra Covid-19, obținută după administrarea dozelor booster de vaccin și după trecerea prin infecția cu coronavirusul.

“A sosit momentul să deschidem din nou Suedia”, a declarat joi premierul suedez Magdalena Andersson în cadrul unei conferințe de presă.

Suedia și-a prelungit măsurile împotriva pandemiei (printre care limite de program și de persoane în baruri și restaurant) cu încă două săptămâni la sfârșitul lunii ianuarie, dar a semnalat că acestea ar putea fi eliminate după aceea.

Cehia deschide toate unitățile publice pentru nevaccinați

Începând de săptămâna viitoare, Cehia nu va mai solicita permisul COVID pentru intrarea în restaurante și alte locuri de servicii sau de divertisment, deschizând astfel accesul persoanelor nevaccinate, a declarat premierul Petr Fiala.
Această țară de 10,7 milioane de locuitori, care a fost grav afectată de valurile anterioare ale pandemiei COVID, înregistrează o creștere record a numărului de cazuri de coronavirus, pe măsură ce varianta Omicron se răspândește. Cu toate acestea, oficialii se așteaptă la o diminuare a infecțiilor în această lună.
Ministerul Sănătății a raportat marți un număr record zilnic de 57.226 de infecții COVID, la care se adaugă aproape 10.000 de suspiciuni de reinfecții. Miercuri, au fost raportate alte 43.307 cazuri și peste 7.000 de reinfecții în plus.
Dar numărul spitalizărilor nu a crescut și este mult sub vârfurile înregistrate în valurile anterioare ale pandemiei.
Începând cu 9 februarie, nu va mai fi nevoie de certificat de vaccinare sau de dovada trecerii prin boală pentru a intra în restaurante și unități HoReCa sau de servicii, a declarat Fiala miercuri seară.
De asemenea, guvernul va încheia testarea obligatorie în firme și școli începând cu 18 februarie.

Anglia a dat startul relaxărilor săptămâna trecută

Anglia a renunţat joi la aproape toate restricţiile antiepidemice aflate încă în vigoare pentru a combate COVID-19, o boală cu care guvernul de la Londra speră ca populația să se obișnuiască să trăiască, la fel ca în cazul gripei.

Acest „vânt de libertate” vine la momentul potrivit pentru prim-ministrul Boris Johnson, a cărui poziţie în fruntea Guvernului a fost fragilizată de scandalul petrecerilor organizate în reşedinţa sa din Downing Street, evenimente care nu au respectat restricţiile impuse împotriva noului coronavirus.

După ce a decis să pună capăt, în urmă cu o săptămână, recomandării privind munca la domiciliu pentru persoanele care pot să facă acest lucru, Anglia a renunţat în prezent şi la alte restricţii antiepidemice, unele din cele mai relaxate din Europa: obligativitatea de purtare a măştii sanitare în interiorul spaţiilor publice şi certificatul de vaccinare pentru evenimentele la care participă un public numeros.

„Atunci când COVID-19 devine o afecţiune endemică, trebuie să înlocuim obligaţiile legale cu sfaturi şi recomandări”, a subliniat săptămâna trecută Boris Johnson în faţa deputaţilor englezi.

Danemarca a renunțat marți la toate restricțiile

​Cetățenii din Danemarca nu mai au de marţi practic nicio restricţie anticoronavirus, în pofida faptului că incidenţa rămâne ridicată. Obligaţia de a purta mască sanitară este de acum de domeniul trecutului, la fel şi prezentarea “permiselor de sănătate” care demonstrează că posesorul s-a vaccinat pentru COVID-19, s-a recuperat după boală sau s-a testat şi e negativ.

Evenimentele cu public se pot desfăşura de azi înainte fără limită de participanţi şi petrecăreţii se pot înghesui fără mască pe ringurile de dans din cluburi.

Toate acestea pot avea loc întrucât COVID-19 nu mai este considerat “critic pentru societate”, desemnare care permitea guvernului să adopte măsuri dure vizând îngrădirea răspândirii sale.Doar călătorii care intră în Danemarca trebuie să prezinte în continuare dovada vaccinării.

Norvegia ”trebuie – și poate – să trăiască cu coronavirusul”

Marți, Norvegia a anunțat că renunță la o serie de măsuri contra răspândirii Sars-Cov-2, printre acestea fiind renunțarea la telemunca obligatorie și ridicarea restricțiilor pe vânzarea de alcool, guvernul spunând că societatea poate și trebuie să „trăiască cu virusul”

„Astăzi am ajuns în sfârșit la punctul în care putem elimina multe dintre măsurile sanitare cu care a trebuit să trăim în această iarnă”, a spus premierul Jonas Gahr Støre într-o intervenție publică.
„Va trebui să trăim cu un nivel ridicat de infecții, putem trăi cu un nivel ridicat de infecții”, a adăugat Støre.
Nu mai este nevoie de testare la graniță pentru a intra în Norvegia și nici să se respecte carantină în cazul contaminării unei rude – dar se recomandă un test zilnic timp de cinci zile – iar perioada de izolare la o persoană infectată este de șase zile.

Franța se relaxează după un plan în două părți

Franța, țara în care strategia președintele Emmanuel Macron a spus că scopul autorităților este să-i „enerveze pe nevaccinați”, a început să ridice restricțiile anti-Covid de miercuri, eliminând inclusiv obligativitatea purtării măștii de protecție în aer liber.

Autoritățile au eliminat de asemenea limita de participanți pentru competițiile sportive, sălile de concerte și toate celelalte evenimente. Munca de acasă acolo unde este posibil nu va mai fi obligatorie ci doar recomandată.

Măsurile vin ca parte a unui plan în două părți anunțat la sfârșitul lunii ianuarie de a relaxa restricțiile sanitare, în pofida faptului că țara a înregistrat niveluri record de infecții luna trecută.

Premierul Jean Castex a declarat în luna ianuarie că Franța „va putea ridica majoritatea restricțiilor luate pentru combaterea pandemiei în februarie” mulțumită controversatului certificat de vaccinare care a înlocuit certificatul de sănătate.

Finlanda vrea să renunțe la toate măsurile din martie

Finlanda va începe ridicarea restricţiilor impuse pentru a ţine sub control transmiterea variantei Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2, ţinta fiind renunţarea la toate măsurile la începutul lunii martie, le-a declarat miercuri reporterilor prim-ministrul Sanna Marin.

Restricţii dure introduse imediat după Crăciun au obligat multe restaurante, săli de spectacole sau de sport să-şi trimită temporar în şomaj personalul şi să anuleze evenimente.

Guvernul are acum în plan ca, din 14 februarie, să permită funcţionarea restaurantelor până la miezul nopţii şi să elimine restricţiile în privinţa adunărilor publice, a afirmat Sanna Marin.

Ea a precizat că numărul de spitalizări s-a stabilizat, arătând chiar semne de scădere.

Sanna Marin a explicat că este nevoie ca restricţiile să mai rămână în vigoare încă două săptămâni astfel încât guvernul să poată monitoriza evoluţia epidemiei în ţările vecine Norvegia şi Danemarca, „pur şi simplu pentru că Finlanda este, din punct de vedere epidemiologic, cu aproximativ două săptămâni în urma altor ţări”.

Alexandru Rafila: Două elemente ne încurajează

Ministrul Sănătății din România, Alexandru Rafila, este de părere că săptămâna viitoare ar putea începe trendul descendent al acestei pandemii.
‘Văzând cifrele și discutând și cu alți colegi din zona de sănătate publică cred că ne apropiem de o stabilizare a creșterii, încât săptămâna viitoare să începem trendul descendent al acestei pandemii și, cred că lucrul pe care și-l dorește toată lumea, să putem să renunțăm la măsurile impuse în timp’, a spus miercuri Rafila.
”Situația rămâne precopantă, dar două elemente ne încurajează. În primul rând numărul de persoane infectate care sunt internate în spital nu a crescut foarte mult. Ieri au fost doar 200 de cazuri internate în spital la cele 40.000 de persoane infectate.

Astăzi la 36.000 de persoane infectate circa 450 au fost internate în spital, iar creșterile la Terapie Intensivă nu sunt mari, în jur de 30-40 de cazuri pe zi la Terapie Intensivă, ceea ce în mod evident nu pune probleme în asigurarea asistenței medicale, a adăugat acesta. (sursa)

Articolul precedentDjokovici, făcut mincinos degeaba: Concluzia procurorilor după anchetarea testelor sale de COVID
Articolul următorEDITORIAL. Antrenori de proști