Vreți să slăbiți echilibrat? Ne uităm cu speranță la zilele următoare, care vor fi mai reci. Activitatea fizică în aer liber scade mai repede masa grasă depusă. Explicații de la „Doctor de bine”.  

Nu ne place grăsimea. Nici în farfurie, nici pe siluetă. însă nu toată grăsimea e la fel. Organismul uman are două tipuri de grăsime: grăsime albă și grăsime brună, cu structură și funcții diferite.

Grăsimea albă

Grăsimea albă este compusă din celule specializate, numite adipocite. Rolul lor? Să transforme caloriile provenite din mâncare în grăsime de rezervă

Țesutul adipos alb este cea mai importantă rezervă de energie a organismului, 10-25% din greutatea unui adult este reprezentată de grăsime.

Adipocitele albe stochează excesul de calorii sub formă de trigliceride când mâncăm prea mult. Și tot ele furnizează energie sub formă de acizi grași când suntem la cură de slăbire

Grăsimea brună

Grăsimea brună este compusă tot din adipocite, doar că rolul lor nu este să depoziteze grăsimea, ci să producă căldură. Țesutul adipos brun ne apără de frig. Este mai bine vascularizat și are o activitate metabolică intensă față de grăsimea albă.

Și la nivel anatomic există diferențe: adipocitele albe sunt formate dintr-o vacuolă lipidică unică și câteva mitocondrii, iar adipocitele brune conțin vacuole lipidice mici și multe mitocondrii. Ori mitocondria este organul celular responsabil de arderea caloriilor și de transformarea grăsimilor în căldură

Cum facem să limităm producția de grăsime albă și să o creștem pe cea de grăsime brună?

Concluzia? Grăsimea albă stochează energia și predispune la obezitate, în timp ce grăsimea brună eliberează energia și ajută la slăbit.

Cum facem să limităm producția de grăsime albă și să o creștem pe cea de grăsime brună? Din păcate nu depinde de voința noastră. Diferențierea celulelor adipoase este determinată genetic.

De reținut că țesutul adipos brun e mai bine reprezentat la tineri față de adulți și la bărbați față de femei. Țesut adipos brun au cei care trăiesc în condiții de frig și persoanele care practică o activitate fizică regulată.

O soluție pentru tratamentul obezității ar fi stimularea adipocitelor brune, accelerarea metabolismului și creșterea arderilor prin termogeneză.

S-a demonstrat că sportul este cea mai bună metodă prin care limităm dezvoltarea de țesut adipos alb, iar expunerea la frig produce o activare a adipocitelor brune. Deci, mișcarea în aer liber, mai ales iarna, chiar ajută la slăbit.

Sursa: StirilePROTV

Articolul precedentUngaria se plânge că a fost trădată de americani și de austrieci în afacerea gazelor offshore din România
Articolul următorSe topește un ghețar subteran celebru din Munții Apuseni: ”Îl pierdem curând și pe ăsta”