Ca să-și păstreze profitul în Siria, producătorul de ciment francez Lafarge a dat mită către ISIS chiar când teroriștii executau oameni.

Ca urmare a acordului, justiția americană a făcut publice mai multe detalii despre măsurile extraordinare pe care le-au luat oficialii companiei pentru ca fabrica lor din nordul Siriei să funcționeze, în ciuda războiului civil.

Potrivit informațiilor făcute publice marți, directorii de la Lafarge și filiala sa din Siria au lucrat cu intermediari cu sediul în Siria pentru a plăti „numeroase facțiuni armate”, inclusiv grupările teroriste Statul Islamic și Frontul Nusra (facțiune a grupării Al Qaeda), care controlau zona din jurul fabricii de ciment.

Printre măsuri se numără efectuarea de „plăți de securitate” periodice către grupurile armate și achiziționarea de materii prime de la furnizorii controlați de Statul Islamic.

În cele din urmă, compania a încheiat un acord de împărțire a veniturilor cu Statul Islamic, structurându-și plățile către grup pe baza vânzărilor de ciment.

Într-un e-mail citat de procurori, un director nenumit de la Lafarge a comparat acordul companiei cu împărțirea unui „tort” cu Statul Islamic. „Pentru mine, tortul e orice este un profit”, a scris directorul într-un e-mail din iulie 2014 către alți angajați ai companiei.

La schimb, Statul Islamic a permis accesul la materii prime de pe teritoriul său, a permis angajaților, furnizorilor și distribuitorilor Lafarge să treacă în siguranță prin punctele de control conduse de Statul Islamic și de Frontul Nusra.

Citeşte întreaga ştire: Ca să-și păstreze profitul în Siria, producătorul de ciment francez Lafarge a dat mită către ISIS chiar când teroriștii executau oameni

Articolul precedentO tânără de 26 de ani cu origini iraniene tocmai a fost numită ministru în Suedia
Articolul următorStatele Unite vor să adopte un plan controversat: Operațiunea care va schimba vremea în lume