Este oficial! Angajații din spitale vor primi mai mulți bani de la 1 august. Decizia a fost aprobată în ședința de Guvern. De asemenea, valoarea tichetelor de masă va creşte de la 1 august. Totodată, 14 produse care în general sunt nelipsite din coșurile de cumpărături ale românilor vor avea prețuri mai mici de la 1 august.

Salarii mai mari pentru unii români, alimente mai ieftine şi tichete de masă cu valoare mai mare de la 1 august. Astfel, începând cu 1 august 2023, mai mulți angajați din spitale vor lua un salariu mai mare cu până la 500 de lei. Este vorba despre asistenţii medicali, tehnicieni de radiologie şi imagistică licenţiaţi, asistenţi medicali de laborator clinic licenţiaţi, licenţiaţi în balneofiziokinetoterapie şi recuperare, asistenţi medicali dentari licenţiaţi, asistenţi medicali de profilaxie dentară licenţiaţi, asistenţi medicali licenţiaţi în nutriţie şi dietetică, moaşe, asistenţi medicali, surori medicale, indiferent de nivelul studiilor.

În plus, și medicii,  indiferent de gradul profesional, care efectuează lunar o gardă în afara normei legale de bază, vor avea cu 500 de lei în plus la leafă.

Alimente mai ieftine de la 1 august

După valul uriaș de scumpiri, românii primesc de la 1 august o gură mare de aer. Prețurile la mai multe alimente de bază scad. Este vorba despre 14 produse care în general sunt nelipsite din coșurile de cumpărături ale românilor.

Cele 14 alimente ce vor fi vizate de efectele actului normativ, începând de marți, 1 august 2023, sunt:

  • pâine albă simplă 300 – 500 grame, fără specialități;
  • lapte de vacă proaspăt 1.5% grăsime,1l;
  •  brânză telemea de vacă vrac;
  •  iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3.5%, max. 200 gr;
  • făină albă de grâu ”000” 1 kg;
  •  mălai 1 kg;
  •  ouă găină calibru M 10 buc;
  •  ulei de floarea soarelui 1 l;
  •  carne proaspătă pui: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui;
  •  carne proaspătă de porc: carne de lucru, pulpă de porc cu os și fără os, spată porc,
  •  legume proaspete vrac: roșii (tomate), castraveți, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei capia;
  •  fructe proaspete vrac: mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă;
  •  cartofi proaspeți albi vrac;
  •  zahăr alb tos 1 kg.

Așadar, un litru de lapte cu 1,5% grăsime ajunge în aceste momente în supermarket la prețul de 6 lei și 45 de bani. După o ieftinire de 30%, acesta ar trebui să coste 4 lei și 55 de bani.

Un litru de ulei de floarea soarelui, care până acum se vindea cu 10 lei și 60 de bani, va costa 7 lei și 40 de bani după reducere. Un cofraj cu 10 ouă, categoria M, ajunge la prețul de 11 lei în supermarketuri, iar, după o reducere de 30% prețul scade la aproximativ 8 lei.

Carnea de porc se va vinde la 20 de lei/kg, față de 27 de lei cât este în prezent, iar un kilogram de pulpe de pui va costa în jur de 14 lei, în loc de 20.

Tichete de masă cu valoare mai mare de la 1 august

Valoarea tichetelor de masă va creşte de la 1 august.

„Creștem valoarea tichetelor de masă, măsură anunțată deja din prima săptămâna de guvernare ca prioritate.

De la 1 august majorăm de la 30 la 35 de lei și din 1 ianuarie 2024 vom ajunge la 40 de lei. E un gest normal”, a spus premierul Marcel Ciolacu.

În prezent, angajații primesc tichete zilnice în valoare de 30 de lei, de la 1 august acestea vor ajunge la 35 de lei.

Vouchere pentru alimente. O nouă tranșă virată pe carduri în august

Programul „Sprijin pentru România” continuă, astfel că în august vor intra banii pe cardurile sociale pentru achiziționarea alimentelor de bază. Fiecare tichet are o valabilitate de 12 luni și poate fi folosit doar de beneficiar, dar se pot face și unele excepții.

Fiecare tichet valorează 250 de lei și poate fi folosit pentru a cumpăra alimente, precum și pentru a putea achita mesele calde, la restaurant sau în alte locuri în care pot beneficia de acest serviciu.

Proiectul are ca scop contracararea scăderii standardului de viață și a grupurilor sociale vulnerabile, în ideea de a scădea riscul sărăciei la nivel național. Potrivit Ministerului Investițiilor, luna aceasta, banii pe voucherele de alimente vor intra în jurul datei de 15 august.

Salarii 2023. 1800 de lei în plus la salariu de la 1 august 2023. Ce bugetari primesc această majorare substanţială

Angajații din învățământ cu funcții de conducere profită cel mai mult de ultima grevă. De la 1 august primesc între 1300 și 1800 de lei în plus pe fluturaşul de salariu.

”Beneficiază de creştere 8.694 de directori şi directori adjuncţi şi 3.451 de persoane încadrate pe funcţii de contabil-şef şi secretar-şef, în total 12.145 de funcţii de conducere”, a transmis Guvernul într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, pentru funcţiile de conducere de director erau stabiliţi coeficienţi cuprinşi între 2,40 şi 2,95, ceea ce reprezintă o diferenţă de 0,55 puncte, respectiv un salariu de bază minim de 6.000 lei şi un salariu de bază maxim de 7.382 lei, diferenţa între acestea fiind de 1.382 lei.

Prin actualul proiect de act normativ, coeficienţii pentru funcţia de director sunt stabiliţi între 3,12 şi 3,47, ceea ce reprezintă o diferenţă de 0,35 puncte procentuale. „Pe lângă creşterea salariilor de bază, a fost diminuată, aşadar, şi diferenţa dintre nivelul de salarizare minim şi maxim”, afirmă aceeaşi sursă.

Pentru directori, creşterea este între 1.300 – 1.800 lei, media creşterilor salariilor de bază, calculate pentru toate unităţile de grad I, fiind de 21,54%, iar pentru cele de grad II – de 19,08%. Totodată, pentru directorii adjuncţi, creşterea este între 1.300 – 1.500 lei. Procentual, creşterea salariilor de bază ale directorilor adjuncţi din unităţile de învăţământ grad I este de 21,03%, iar pentru cele de grad II este de 19,15%.

Pentru funcţiile auxiliare de conducere, prin noua Hotărâre a Guvernului, creşterile sunt între 1.300 şi 1.400 lei. Media creşterilor salariilor de bază pentru personalul didactic auxiliar de conducere, calculate pentru toate unităţile de grad I, este de 23,5%, iar pentru cele de grad II este de 22,3%.

În același timp, actul normativ al Guvernului stabilește și noii coeficienți pentru funcția de director, cuprinși între 3,12 și 3,47, ceea ce reprezintă o diminuare a diferenței dintre nivelul de salarizare minim și maxim, anterior aceasta fiind de 0,55 puncte. Astfel, salariul de bază minim pentru directori va fi de 6.000 lei, iar cel maxim de 7.382 lei. Aceasta măsură, pe lângă majorarea salariilor de bază, face un pas important spre uniformizarea veniturilor din sistemul de învățământ preuniversitar.

De asemenea, august este ultima lună în care românii care se apropie de vârsta de pensionare și nu au atins stagiul minim de cotizare, mai pot cumpăra vechime. Pot fi cumpărați până la 6 ani de vechime în muncă, până la 1 septembrie 2023. Perioadele care pot fi cumpărate sunt acelea în care o persoană nu a avut loc de muncă înregistrat cu forme legale. (romaniatv.net)

Articolul precedentÎncepe postul Sfintei Marii. Ce e interzis să faci cu desăvârșire și ce sărbătorim pe 15 august
Articolul următorNouă grilă de salarii, valabilă de la 1 august 2023. Se dau 500 şi 1000 de lei în plus pentru zilele de weekend lucrate