Administraţia Naţională de Meteorologie a emis luni, 15 ianuarie, două atenţionări nowcasting Cod galben de ploaie slabă care local depune polei și intensificări ale vântului valabile până la ora 10:00.

Mai multe județe din țară intră luni sub incidența unei avertizări Cod galben de ploaie slabă care local depune polei. Atenționarea este valabilă între orele 07.55 și 10.00. 

Vizată de Codul galben este zona de munte a județului Arad, respectiv zona de munte a localităților: Târnova, Gurahonț, Hălmagiu, Vârfurile, Săvârșin, Almaș, Bârzava, Păuliș, Vărădia de Mureș, Petriș, Hălmăgel, Chisindia, Pleșcuța. 

În plus, va fi afectat județul Arad: Lipova, Sebiș, Târnova, Gurahonț, Zăbrani, Bocsig, Buteni, Săvârșin, Beliu, Craiva, Almaș, Bârzava, Tauț, Conop, Păuliș, Vărădia de Mureș, Birchiș, Bârsa, Archiș, Dieci, Pleșcuța, Dezna, Hășmaș, Brazii, Ususău, Cărand, Moneasa, Bata, Șilindia, Ignești, Șiștarovăț;

În plus, meteorologii au emis o atenționare Cod galben de intensificări ale vântului care vor depăși la rafală 90…100 km/h și pentru județele Suceava și Neamț, zonele de munte de peste 1.800 m. 

Avertizarea este valabilă între orele 6.40 și 10.00. 

Se încălzește 

După valul de ger năprasnic, specialiștii vin cu vești bune. Conform Alinei Șerban, meteorolog ANM,  săptămâna 15-21 ianuarie se anunță una cu temperaturi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă a anului. Astfel, mercurul din termometre va urca până la 9 – 10 grade Celsius, poate 11 grade în sudul țării.

Deși se vor înregistra ușoare oscilații termice la jumătatea săptămânii, valorile termice vor fi pozitive în mare parte din țară. 

În ce privește regimul termic nocturn, şi acesta va avea un proces de încălzire care se va resimți în majoritatea regiunilor în condițiile în care minimele nu vor mai coborî sub pragul gerului, sub -10 grade, deși vor fi negative la nivelul întregii țării, se vor situa, în marea lor majoritate, între -6-…-5 și – 1…0 grade“, a transmis Alina Şerban, conform Antena 3. 

În Capitală vorbim de vreme cu temperaturi mai ridicate decât în mod normal pentru această perioadă, maxime pozitive ce pot atinge 6…7 grade, iar minime din ce în ce mai apropiate de -2…0 grade, în condițiile în care vom avea și sisteme noroase ce vor aduce precipitații cam în toate regiunile și în transformare, mai ales în sudul și sud-estul teritoriului, în lapoviță și apoi ploaie“, a mai adăugat meteorologul, duminică, la Antena 3 CNN. 

Cum va fi vremea în următoarele săptămâni 

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis vineri, 12 ianuarie, prognoza pentru următoarele 4 săptămâni.

Săptămâna 15.01.2024 – 22.01.2024 

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile vestice, nord-vestice și local în cele centrale, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal, posibil ușor deficitar local.

Săptămâna 22.01.2024 – 29.01.2024 

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări. Cantitățile de precipitații vor fi ușor excedentare în regiunile vestice, nord-vestice și centrale, dar și ușor deficitare în cele sud-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă. 

Săptămâna 29.01.2024 – 05.02.2024 

Temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării,posibil ușor mai ridicate în regiunile sud-vestice. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării. 

Săptămâna 05.02.2024 – 12.02.2024 

Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, în majoritatea regiunilor. (sursa)

Articolul precedentOPINII. Este doar începutul: Protestul fermierilor şi transportatorilor anunţă cât de tensionat va fi anul 2024?
Articolul următorGrăsime abdominală. Ce indică și de ce prezintă riscuri pentru sănătate