Suntem în luna dietelor, însă cele mai multe sunt întrerupte după ce se termină luna ianuarie. Mai mult, obezitatea este o boală și, ca orice boală, evoluează în lipsa tratamentului.  

Grăsimea dintre organele interne distruge inima, ficatul, pancreasul și rinichii. Explicații la Doctor de bine.

Laura Iliescu, medic la Institutul Fundeni: „E o axă cord – ficat – pancreas și rinichiul și intestinul, tulburări de microbiotă au un rol și în ficatul gras și în pancreatită. Există această corelație. Cine a spus asta prima oara a fost foarte deștept. Există corelații între grăsimea abdominală și grăsimea dintre organe”.

Grăsimea de pe abdomen arată că organele interne au depozite de grăsime. Grăsimea depusă între și pe organe face inflamație cronică. Adică o rețea chimică de comunicare greșită în tot organismul. În intestin apar modificări dramatice la nivelul bacteriilor alături de care trăim.

Laura Iliescu, medic la Institutul Fundeni: „Acționează și pe organe cu factori inflamatori, cu factori de creștere, cu factori pro-inflamatori, dar și modifică microbiota care tot la asta duce”.

Grăsimea dintre organe distruge microbii buni din intestin asemenea antibioticelor.

Apare ficatul gras. Apare pancreasul gras. Ne uităm și la rinichi, organe care încasează dramatic factorii toxici produși de grăsimea dintre organe.

Gener Ismail Nefrologie, medic la Institutul Fundeni: „Face mulți hormoni și acești hormoni dau semnal rinichiului că trebuie să rețina sodiu și apa implicit și asta crează hipertensiune. Acești pacineți, controlându-și greutatea, își vindecă sindromul metabolic, inclusiv hipertensiunea, inclusiv diabetul. Sunt studii foarte frumoase care arată”.

Contează să învingeți kilogramele de grăsime, contează și timpul în care le învingeți.

Gener Ismail Nefrologie, medic la Institutul Fundeni: „Am pacienți obezi care vin și au un grad de disfuncție renală. Au slăbit, au făcut chirurgie bariatrică. Le facem biopsie și vedem că rinichiul are leziuni induse de obezitate. Nu ți-o tratezi la timp, ai așteptat, și apare o disfunție de organ. Șeziunile sunt ireversibile. Contează când tratezi obezitatea”.

Celulele rinichiului distruse de grăsime nu se pot înmulți. Așa apare scleroza renală – adică, treptat, rinichi nefuncționali. Scleroza e produsă de diabet, obezitate, hipertensiune.

Sursa: Pro TV

Articolul precedentCum va fi vremea în următoarele săptămâni 
Articolul următorSpectacole și expoziții în toată țara de ziua lui Mihai Eminescu. La Oradea, eveniment dedicat culturilor română și maghiară