Programul de vizite în spitalele publice urmează să se modifice, potrivit unui proiect de ordin pus miercuri în dezbatere la Ministerul Sănătății (MS), una dintre schimbări fiind limitarea, la 30 de minute, a duratei unei vizite făcute unui bolnav internat în spital.

Astfel, potrivit proiectului de ordin de la MS, accesul vizitatorilor pacienţilor internaţi în unităţile sanitare publice se va putea face, de luni până vineri, în intervalul orar 15:00 – 20:00, iar în zilele de sâmbătă şi duminică, între orele 10:00 – 20:00.

Apoi, accesul vizitatorilor în salon va fi permis după cum urmează:

  • în saloanele cu un număr de cel mult trei paturi, un vizitator/ pacient, putând fi vizitat un pacient în același timp;
  • în saloanele cu un număr mai mare de trei paturi, un vizitator/ pacient, putând fi vizitați maximum doi pacienți în același timp.

Dacă regulile de mai sus sunt, de principiu, similare cu cele din prezent, regulile privind durata vizitei la un bolnav internat în spital se vor modifica. Mai precis, durata unei vizite în spital va fi limitată la 30 de minute.

În plus, în cazul unor evenimente epidemiologice deosebite, programul de vizită va putea fi limitat la cel mult 15 minute, iar în secțiile ori compartimentele în care se află internate persoane aflate la risc pentru dezvoltarea unor forme severe de boală, el va putea fi chiar suspendat.

În prezent, potrivit Ordinului MS 1.284/2012, dacă doi pacienți dintr-un salon cu mai mult de trei paturi sunt vizitați în același timp, pentru a da posibilitatea vizitei şi pentru ceilalţi pacienţi, dacă există solicitări în acest sens, durata vizitei poate fi limitată la 60 de minute.

De asemenea, noile reguli nu vor permite accesul vizitatorilor care prezintă semne clinice de infecții acute. Totodată, în timpul vizitei, vizitatorii vor avea următoarele obligații:

  • să poarte echipament de protecție adaptat în funcție de gradul de risc al secției, ce este asigurat, în mod gratuit, de către spital;
  • să respecte instrucțiunile personalului spitalului privind măsurile interne de prevenire a transmiterii infecțiilor.

Regulile propuse recent prevăd ca, la internare, spitalul să aloce fiecărui pacient un cod numeric unic, care va fi comunicat aparținătorilor și care va fi folosit de aceștia pentru a primi informații despre starea de sănătate a pacientului.

Spitalele de stat vor avea obligația ca, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a proiectului, să elaboreze proceduri și să implementeze un sistem de informare a aparținătorilor pacienților, care să permită ca, la cel mult două ore de la internarea pacientului, să le fie comunicate, telefonic sau prin SMS, la cerere, următoarele informații: secția/ compartimentul unde este internat pacientul, numărul salonului, etajul, numele medicului curant și numărul de telefon apelabil pentru informații despre starea de sănătate a pacientului.

Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de ordin de la MS trebuie aprobat de ministrul de resort și publicat în Monitorul oficial. (sursa)

Articolul precedentRachetă căzută într-o comună din județul Vâlcea: „Așteptăm geniștii să ne spună mai multe”
Articolul următorAcuzații șoc înainte de startul Mondialului! Qatar ar fi mituit 8 jucători cu o sumă colosală pentru a câștiga primul meci