Praful saharian poate avea diverse efecte asupra sănătății și mediului, în funcție de concentrația și compoziția sa.

Acesta poate afecta calitatea aerului și poate provoca probleme de sănătate pentru anumite persoane.

Meteorologul Dave Osterberg de la FOX 13 spune că praful saharian are un impact asupra vremii prin faptul că usucă aerul.

„Ceea ce tinde să facă este să înăbușe șansele de ploaie. Atunci când acești nori încearcă să se formeze și se ridică, se lovesc de aerul mai uscat și stabil și , de obicei, șansele de ploaie scad”, a spus Osterberg.

Așadar, atunci când există praf saharian șansele să plouă sunt mai mici, în timp ce temperaturile cresc.

De unde provine praful saharian

Praful saharian provine din deșertul Sahara din Africa de Nord. Furtunile și ciclonii pot produce curenți de vânt de mare viteză care ridică praful și îl transportă mii de kilometri prin aer.

Praful poate călători în jurul globului, ajungând în părți din Europa, America de Sud, America Centrală, Caraibe și Statele Unite.

Praful saharian poate provoca simptome asemănătoare alergiilor

De asemenea, medicii avertizează că praful saharian poate provoca simptome asemănătoare alergiilor. Praful are particule care pot fi iritante, în special pentru grupurile mai sensibile, cum sunt vârstnicii sau copiii.

Prin urmare, este posibil să simțiți nevoia să tușiți sau să dezvoltați simptome asemănătoare alergiilor.

„Respirăm siliciu și alte particule de praf, iar acest lucru vă poate irita ochii, nasul, gâtul și, cu siguranță, plămânii, îngreunând puțin respirația, în special dacă sunteți o persoană cu orice tip de afecțiune respiratorie”, a declarat Dr. Amber Stephens de la Optum Medical Group, conform fox13news.com.

Simptomele pot fi resimțite ca niște alergii, însă acestea nu pot fi atenuate cu tratamentul clasic cu antihistaminice.

Medicii și meteorologii deopotrivă spun că cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să vă limitați timpul petrecut afară.

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a precizat că praful saharian poate fi dăunător pentru sănătatea oamenilor.

Particulele pot fi inhalate și pot pătrunde în plămâni și în fluxul sanguin, putând declanșa crize de astm la persoanele care suferă de probleme de respirați și agravând alte afecțiuni respiratorii. Praful saharian înrăutățește calitatea aerului și crește nivelul de particule în aer.

Persoanele care au cele mai mari șanse să se confrunte cu probleme de sănătate cauzate de expunerea la praful saharian sunt copiii, bătrânii, persoanele cu afecțiuni pulmonare subiacente și persoane cu boli cardiopulmonare cronice, conform cdc.gov.

Dacă suferiți de astm, praful saharian vă poate agrava simptomele. În timp ce particulele mai mari din praful saharian pot irita pielea și ochii, particulele mai mici din praful saharian pot fi inhalate și pot provoca tulburări respiratorii și probleme cardiovasculare.

Praful saharian afectează calitatea aerului, așa că atunci când nivelurile de poluare sunt ridicate, trebuie luate o serie de măsuri de protecție. Spre exemplu, să petreceți mai mult timp la interior și să evitați efortul fizic. 

sursa: FOX 13, CDC

Articolul precedentÎncă un deces cauzat de rujeolă. Cum a ajuns România de la țară campioană la vaccinare, la epidemie de rujeolă
Articolul următorCEO francez: Spuneţi că deficitul şi datoria publică sunt mari în România? În Franţa este de 10 ori mai rău. Plătim 70% taxe pe muncă. România e un loc mai bun de business