Un bărbat de 51 de ani din Urlați, Prahova, este în stare gravă la spital, diagnosticat cu botulism – după ce a mâncat pește din două conserve.

Pentru a-i salva viața, Departamentul pentru Situații de Urgență a facutun zbor la Chisinau ca să îi aducă serul vital. În România, medicamentul a fost avizat să fie pus în piață abia luna aceasta.

Bărbatul de 51 de ani a ajuns la spitalul din Ploiești după ce a mâncat două conserve de pește, pe care – spune el – le avea de mai multă vreme în casă.

Andrei Ilinca, director medical SJU Ploiești: „Nu mai putea să ridice pleoapele și nu mai putea să înghită.”

Doctorii și-au dat seama că pacientul ingerase toxina produsă de bacteria Clostridium botulinum – una dintre cele mai puternice otrăvuri cunoscute care poate fi fatală pentru că atacă rapid sistemul nervos și pe cel muscular.

Dan Decebal, epidemiolog: „Se manfestă prin paralizii progresive. Ca tratament singurul tratament este administrare de ser antibotulinic.”

Doctorii din Ploiești au căutat serul în depozite, apoi la alte spitale din țară dar nu l-au găsit nicăieri. Ca o ultimă soluție, au apelat la Departamentul pentru Situații de Urgență, care a făcut un zbor special ca să-l aducă de la Chișinău.

Ministerul Sănătații a comunicat că, între timp, a rezolvat problema și în țară sunt 89 de doze, care pot fi livrate spitalelor. Serul este adus în România în fiecare an printr-o procedură de nevoi speciale. Are autorizație de punere pe piață, emisă de Agenția Națională a Medicamentului, abia de la 1 aprilie.

În paralel, inspectorii de sănătate publică și sanitar veterinari au încercat să stabilească sursa îmbolnăvirii. Pacientul aruncase însă conservele și nu-și mai amintea producătorul. În magazinul de unde le cumpărase nu au fost găsite nereguli.

Problema este că alți oameni pot fi în pericol fără să-și dea seama, pentru că alimentele contaminate cu toxina botulinică nu-și schimbă mirosul sau gustul.

Dr. Simona Berariu, medic specialist DSP Sibiu: „Toxina botulinică poate fi prezentă în alimente chiar dacă nu există semne evidente, astfel încât prevenția este foarte importantă. În cazul în care cumpărăm sau avem conserve sau borcane trebuie să avem grijă să nu fie deteriorate, crăpate sau umflate. În cazul în care observăm astfel de semne nu trebuie deschise, mirosite sau atinse, alimentele din ele nu trebuie mâncare.”

Numărul cazurilor de botulism a crescut. Anul acesta, s-au înregistrat deja 13.

sursa: Pro TV

Articolul precedentMetoda TikTok: Cum a intrat platforma chinezească Temu în UE și România și cum face ravagii în comerțul online, fără ca cineva să o poată verifica
Articolul următorÎncă un deces cauzat de rujeolă. Cum a ajuns România de la țară campioană la vaccinare, la epidemie de rujeolă