Senatul a adoptat miercuri un proiect inițiat de PSD care prevede ca zilele de 6 și 7 ianuarie să fie declarate zile nelucrătoare, potrivit Hotnews. În prezent, românii au 15 zile libere legale, conform Codului Muncii.

Propunerea legislativă, care completează un articol din Codul Muncii, a fost adoptată tacit de Senat și prevede ca Boboteaza şi ziua Sf. Prooroc Ioan Botezătorul, sărbătorite anual pe 6 şi 7 ianuarie, să fie declarate zile nelucrătoare.

„În mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusă ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, tocmai pentru importanţa ei religioasă. Strâns legată de sărbătoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a săvârşit Botezului Domnului, Sfântul Proroc loan Botezătorul, în ziua de 7 ianuarie, în fiecare an. Pentru creştinii ortodocşi care utilizează calendarul neîndreptat – zis de stil vechi, ziua de 7 ianuarie este importantă pentru că, la această dată, este prăznuită Naşterea Domnului”, argumentează iniţiatorii în expunerea de motive a proiectului.

Proiectul urmează să meargă la Camera Deputaților, care este for decizional.

Ţările din Europa unde 7 ianuarie este sărbătoare legală sunt Belarus, Grecia, Georgia, Moldova, Rusia, Ucraina, Cipru.

Angajatorii ai căror salariaţi lucrează în zilele de sărbătoare legală sunt obligaţi să le acorde acestora compensaţii.

Potrivit legislaţiei în vigoare, angajaţii au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. Dacă această compensare nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază pentru ziua lucrată.

Citeşte întreaga ştire: Încă două zile libere în ianuarie. Proiectul, adoptat de Senat, mai trebuie să treacă de Camera Deputaților

Articolul precedentDosarul cu șină dispare din România. A fost votată legea care le interzice instituțiilor publice să îl ceară
Articolul următorPSD Bihor: Este imperios necesar ca orădenii să nu fie discriminați și îngreunați în a-și exercita dreptul la proprietate liber și nestingherit!