România a ratat termenul de 3 iulie, impus de o directivă europeană, pentru a interzice prin legislație națională vânzarea unei categorii largi de produse de plastic de unică folosință, precum farfurii, tacâmuri ori casolete. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a dat inițial vina pe colegii de la Sănătate și Mediu, după care a revenit și a anunțat că abia săptămâna viitoare va lansa pe circuitul de avizare un proiect de ordonanță de urgență.

De doi ani amână România adoptarea legislației care să transpună Directiva UE numărul 2019/904, care obligă statele europene să interzică vânzarea și utilizarea farfuriilor, tacâmurilor, paielor, a bețelor pentru baloane și bețișoarele pentru urechi. În plus, directiva prevede ca fiecare stat membru să atingă un obiectiv de colectare de 90% pentru sticlele din plastic până în 2029, iar sticlele din plastic vor trebui să conțină, până în 2025, cel puțin 25% material reciclat, iar până în 2030 cel puțin 30%. Decizia are ca scop scăderea gradului de poluare a mediului, dat fiind că plasticul rămâne mii de ani în mediul înconjurător înainte de distrugere.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, cel care e responsabil de implementarea legislației, a anunțat vineri pe Facebook că proiectul unei ordonanțe de urgență ”este aproape finalizat” și că el va fi lansat abia săptămâna viitoare în procedură de avizare interministerială. Aceasta înseamnă că până la adoptarea lui de către guvern va mai trece o perioadă de timp. În acest caz, România riscă declanșarea unei proceduri de sancționare (infringement) din partea Comisiei Europene din cauza nerespectării legislației comunitare.

Ministrul Tanczos Barna a încercat săptămâna trecută să dea vina pe colegii de la Ministerul Sănătății și Ministerul Economiei pentru întârzierea ordonanței. (sursa)

Articolul precedentVicepreședinte USR PLUS Cluj-Napoca, fost ofițer SRI. “Să infiltrezi un agent…poate la Centru. Să-l infiltrezi la Cluj ca să ce?”
Articolul următorExplozia de la Petromidia. 7 întrebări pentru ”autorități”