O rachetă a căzut în dimineața zilei de joi, 17 noiembrie, în comuna Lungești din sudul județului Vâlcea. La fața locului s-au deplasat mai multe echipaje de intervenție, fiind așteptați și geniștii.

O bucată dintr-o rachetă, a cărei proveniență deocamdată nu este cunoscută, a căzut într-o zonă de case, pe un teren, trecând razant pe lângă oamenii care erau în împrejurimi. Din fericire, nimeni nu a fost rănit. 

Se bănuiește că este vorba despre o rachetă antigrindină, dat fiind faptul că în localitățile învecinate zonei în care a căzut există puncte de lansare a acestora.

La ora la care noi am primit informația erau așteptate în comună autoritățile abilitate pentru a confirma sau a infirma bănuielile. 

Primarul din Lungești Vâlcea, Tiberiu Costea, care se afla de asemenea pe teren în zona unde a căzut racheta, a declarat pentru „Adevărul”: „Cred că este o rachetă antigrindină, după cum arată, după cum am văzut și în imagini, dar până nu vin specialiștii, nu putem spune cu certitudine. Au venit cei de la ISU (Inspectoratul pentru Situații de Urgență) Vâlcea, de la Poliție, vin și geniștii sau genistul de la Antigrindă, care să ridice… ceea ce noi bănuim a fi partea din spate a rachetei. Sigur, rusească nu este, sau nu vreau să cred că este…”.

Racheta a căzut pe lângă oamenii care se aflau în zonă

Sursa citată ne-a confirmat și faptul că deși nu au existat victime, racheta a trecut extrem de aproape de cel puțin o persoană: „În fața caselor a căzut, pe un teren extravilan, nu în curtea cuiva. Nu este o astfel de problemă… Erau persoane prin zonă, dar nu atât de aproape încât să fie afectate…. Că erau la câțiva metri distanță… Până la urmă, faptul că nu sunt victime, asta este bine. Acesta este cel mai important aspect: să nu fie victime și să nu fie ea periculoasă. Dacă se dovedește că este antigrindină, este clar că nu prezintă un pericol. Dar vedem acum despre ce este vorba, când vor veni toți cei abilitați”

„Sigur a venit din localitățile învecinate…”

Județul Vâlcea deține patru puncte de lansare a rachetelor antigrindină: în Mădulari, Ștefănești, Orlești și Șușani, având Centrul de comandă la Stația Meteo din Drăgășani.

Lansarea rachetelor antigrindină se face de la centrele de specialitate, nu de la noi. Nu avem un astfel de centru în Lungești, există însă în vecinătate: în comuna Ștefănești – două centre, în comuna Șușani și în orașul Drăgășani. Sigur de acolo să fi venit, că din altă parte…”, a mai menționat primarul Tiberiu Costea, fost prefect al județului chiar în perioada în care era implementat sistemul în Vâlcea.

Vâlcea, în zonele protejate de Sistemul Național Antigrindină

Județul Vâlcea se află printre zonele protejate de infrastructura Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, încă din 2018, iar în localitățile menționate de primar există puncte de lansare ale unităților de combatere a căderilor de grindină.

Acestea sunt menite să protejeze două treimi din suprafața de culturi agricole a județului, de fenomenele naturale extreme. Proiectate să zboare până la 10.000 de metri, se bănuiește că cel mai probabil una dintre rachete nu a funcționat corespunzător.

În 2018, o rachetă antigrindină lansată din Vâlcea a căzut într-o gospodărie din județul Olt. 

Vestea despre o rachetă căzută în Vâlcea a creat multă rumoare în contextul războiului din Ucraina și al știrii despre racheta care a ucis oameni în Polonia. (adevarul.ro)

Articolul precedentUn taximetrist din Cluj s-a dat drept “șeful CSAT pe Ardeal” și a convins o clientă să îi trimită 55.000 de euro
Articolul următorProiect: Durata vizitelor făcute bolnavilor din spitale, limitată la 30 de minute