Încondeiatul ouălor de Paști, concursuri de pricesne, de icoane pe sticlă și de bătut toaca, sunt probele susținute de copiii din Remetea și comunele învecinate!

Satul Drăgoteni, din comuna Remetea, este vestit pentru că femeile de aici au ridicat tradiția împistririi ouălor la rang de artă. Se spune că nu există nici o casă din sat în care să nu găsești ceara și bizarca, elementele de bază pentru împodobirea ouălor.

An de an, aici are loc festivalul „Oul de Paști”. Dorina Hanza, profesor și învățător, este sufletul acestei manifestări și cea mai pasionată dintre păstrătoarele tradiției împistririi din satul de pe valea Roșiei.

Ea spune că semnele pictate pe ouă se inspiră din cele purtate pe poalele tradiționale, pe spătoi sau pe zgărdane, dar și din natură. Din dantelăriile pictate de femeile de la Drăgoteni pe ouă nu lipsesc elementele religioase, motivele zoomorfe și motivele vegetale.

Împistritul ouălor are și un ritual aparte. Întotdeauna lucrul începe cu semnul crucii și o rugăciune. În timp ce împodobesc ouăle, femeile cântă pricesne sau evocă momente din viața lui Iisus. Atmosfera pioasă este completată de sunetul toacei. (sursa)

Oul de Paşte este considerat un simbol al creaţiei şi al învierii. Transmisă din generaţie în generaţie, tradiţia încondeierii ouălor de Înviere este încă vie la Drăgoteni, judeţul Bihor. Copii, părinţi şi bunici se strâng an de an, de mai bine de două decenii și jumătate, pentru a se întrece în măiestria încondeierii ouălor.

Tradiţia este transmisă mai departe din generaţie în generaţie, pentru a păstra viu spiritul locului şi al oamenilor care au trăit aici. Bunicii i-au învăţat pe părinţi, părinţii transmit mai departe copiilor. (sursa)

Articolul precedentJoia Mare din Săptămâna Patimilor. Ce denie se citește și ce tradiții se respectă în ziua în care se vopsesc ouăle roșii
Articolul următorProgramul de Paști al magazinelor