Mai sunt cel puţin patru luni până la Congresul PNL, în care liberalii îşi vor alege o nouă conducere, iar jocurile de putere sunt în plină desfăşurare. Înainte de demararea alegerilor de jos în sus în organizaţii, la vârful partidului s-au conturat nu mai puţin de cinci tabere, fiecare cu preferinţele sale şi cu deschidere spre negocieri cu alte tabere. În această fază, miza este atragerea bazei partidului, prin vizite în organizaţii şi diverse promisiuni.

Potrivit surselor din PNL, prima tabără este condusă de Ludovic Orban, actual preşedinte al partidului. Acesta mizează pe un turneu extins în toată ţara şi se bazează pe susţinerea primarilor. Chiar dacă în ultimele luni i s-au înmulţit detractorii din partid, Orban are avantajul că este susţinut de cel puţin 30 de parlamentari pe care îi coordonează direct. Astfel, oricine va câştiga şefia PNL va fi obligat să colaboreze cu tabăra Orban pentru a nu se confrunta cu blocaje parlamentare.

O a doua tabără îi are la vârf pe prim-vicepreşedintele Rareş Bogdan şi pe actualul secretar general al PNL, Robert Sighiartău. Această tabără are două variante pentru preşedinţia partidului – fie premierul Florin Cîţu, fie europarlamentarul Dan Motreanu – şi îi curtează pe ambii. Bazându-se, potrivit unor surse din partid, şi pe influenţa aripii (neo)protestante, tabăra Bogdan-Sighiartău vrea să îţi rezerve o poziţie dominantă după alegerile interne din PNL.

A treia tabără din PNL nu are un candidat la preşedinţia partidului, dar îşi doreşte soluţii şi funcţii. Teoretic, liderii din această facţiune înclină spre Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor fiind singurul care poate negocia cu PSD eventuale soluţii în Parlament. Această tabără este formată din liberali care nu cred că alianţa cu USR-PLUS va mai ţine mult şi sunt de părere că va fi nevoie de o reorientare politică de succes.

A patra tabără este condusă de Ilie Bolojan, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, cel care este văzut de unii liberali ca potenţial candidat la Preşedinţia României în 2024. Potrivit surselor din PNL, Bolojan nu-şi doreşte să candideze la Preşedinţie, ci are o altă abordare. Fostul primar al municipiului Oradea are o aversiune faţă de PSD şi consideră că PNL nu are un candidat cu şanse pentru 2024. Astfel, Bolojan ar miza pe o apropiere mai mare faţă de USR-PLUS, cu susţinerea lui Dacian Cioloş la alegerile prezidenţiale din 2024.

În fine, a cincea tabără din PNL este cea a premierului Florin Cîţu. Acesta s-a înconjurat însă de o gaşcă de “hipsteri” din partid, care nu este văzută cu ochi buni de baza PNL. Cîţu l-ar vrea pe Dan Vîlceanu secretar general al PNL şi pe Alina Gorghiu în funcţia de preşedintele executiv, care ar urma să fie înfiinţată special pentru ea. Aceste variante sunt însă criticate de mulţi lideri liberali, având în vedere că Vîlceanu a fost în trecut lider al tineretului PSD, iar Alina Gorghiu a dus partidul “în gard” în 2016, în perioada în care a fost preşedinte interimar.

Dincolo de luptele pentru putere şi popularitate în partid, toate aceste tabere aşteaptă lumină de la Klaus Iohannis. Deocamdată, preşedintele nu şi-a arătat susţinerea pentru vreo tabăra, singurele intervenţii ale acestuia în viaţa partidului, în ultimele luni, limitându-se la stingerea unor incendii şi apelurile pentru susţinerea activităţii Guvernului Cîţu. (sursa)

Articolul precedentOrganizatorii de concerte și evenimente culturale: Am primit o lecție dură despre ce înseamnă dublul standard și cum este aplicat acesta de către autorități în România
Articolul următorIoan Mang: Avem un guvern chichiricios și pernicios!