Ioan Mang, deputat PSD Bihor: A început dezbaterea în Camera Deputaților, forul decizional, pentru adoptarea legii privind jocurile de noroc. Partidul Social Democrat este ferm în poziția sa: suntem hotărâți să combatem viciul dependenței de jocuri de noroc!

Astăzi, sălile de joc pur și simplu au împânzit din România. Numărul lor a crescut enorm de mult în ultimii ani, aceste săli reușind să se poziționeze în puncte strategice. De exemplu, conform presei locale, în județul Bihor funcționează peste 760 de săli de pariuri sportive, bingo, cazinou, loterie, care aparțin unor companii înregistrate în toată țara. În topul localităților cu cele mai multe săli de ”păcănele”, cazinouri sau pariuri sportive sunt Oradea cu aproape 480, urmată de orașele Salonta cu 75, Beiuș cu 55, Marghita și Ștei cu 30 fiecare, Aleșd cu 27 și Valea lui Mihai cu 26. La nivelul comunelor, cele mai multe astfel de săli sunt în Diosig – 21 de săli de jocuri, urmată de Săcueni cu 18, Arpășel cu 11 și Biharia cu 10. Aproape că nu există localitate din județ și din țară în care să nu funcționeze măcar o astfel sală de jocuri de noroc, sunt însă localități unde sunt cu sutele sau zecile.

Tocmai de aceea, intenția PSD esta ca „păcănelele” să dispară complet din satele și orașele cu mai puțin de 15.000 de locuitori, și să fie permise strict în cazinouri și marile hoteluri, în celelalte localități.

În România sunt 2861 de comune și sate. În niciuna dintre aceste localități nu vor mai fi săli de jocuri de noroc. Din cele 320 de orașe și municipii ale țării, aproximativ 150 au mai puțin de 15.000 de locuitori. Nici în acestea nu vor mai fi săli de jocuri de noroc! În restul de 170 de localități accesul la jocuri de noroc va fi semnificativ limitat: DOAR în cazinourile și hotelurile din acestea. Nicăieri nu vor mai exista ”păcănele” și pariuri ”la colț de stradă” cum se întâmplă acum

Sălile de jocuri au ajuns tentante nu doar pentru că promit amuzament și recreere, dar și pentru că promit o îmbogățire rapidă. În realitate, ele vând doar iluzii. Este vorba despre o falsă recreere și de o eventuală îmbogățire pe termen foarte scurt, pentru că tentația repetată ajunge să se transforme în adicție, iar adicția conduce la sărăcie.

Dacă la capitolul statisticilor privind numărul sălilor cunoaștem exact situația din țară, nu la fel de bine stăm în ceea ce privește numărul celor care frecventează aceste locuri, cu atât mai puțin a celor care au ajuns cazuri patologice. Potrivit unui studiu citat de mass media, în România ar fi, pe hârtie, doar 100.000 de dependenți de jocuri de noroc. Din păcate, în realitate nu știe nimeni numărul lor exact, ceea ce mă face să cred, ținând cont și de profitabilitatea acestor afaceri, și de sumele mari care sunt virate către bugetul de stat, că numărul lor este mult mai mare, poate chiar de câteva zeci de ori.

Dacă este să fim onești, trebuie să recunoaștem că ”păcănelele”, ruleta sau poker-ul nu sunt jocuri, ci ele se încadrează mai degrabă la categoria viciilor.

Prin această lege încercăm să găsim o soluție care să mențină în picioare afacerile corecte, dar să acționăm asupra acestor vicii și efectelor acestora, în primul rând, prin schimbarea cadrului în care acestea se vor putea desfășura jocurile de noroc.

Aș dori să subliniez aici însă o nuanță importantă: nu suntem împotriva companiilor sau a antreprenorilor care derulează astfel de afaceri. Legea nu este îndreptată împotriva acestora, ci vine să rezolve și să prevină problemele de ordin social pe care aceste activități le pot produce: bolile psihice legate de dependența de jocurile de noroc, distrugerea familiilor și a vieților, îndatorarea excesivă și chiar falimentul personal al ”jucătorilor”.

O abordare corectă cred că nu trebuie să se limiteze doar la interdicții sau limitarea acestor activități. Acestea trebuie combinate și cu alte măsuri care să vizeze creșterea numărului centrelor specializate pentru tratarea dependenței create de jocurile de noroc, reglementarea mai strictă a publicității în acest domeniu, dar și combaterea sărăciei. Aceasta din urmă reprezintă, de altfel, un obiectiv pe care PSD îl are în vedere încă de la intrarea la guvernare. Prin creșterea salariilor, a pensiilor, dar și a puterii de cumpărare prin plafonarea prețurilor, precum și toate celelalte măsuri adoptate până acum, Guvernul PSD dorește să vină în sprijinul tuturor românilor, dar mai ales a categoriilor vulnerabile.

În concluzie, vreau să vă asigur că PSD dorește o lege bună, care nu aibă vicii de aplicare sau constituționalitate. Sunt convins că în cadrul dezbaterii parlamentare vom reuși să clarificăm toate aspectele controversate, iar prin amendamentele noastre să îmbunătățim forma finală a legii.

sursa – Declarație politică, 14.11.2023, Camera Deputaților

Articolul precedentCiolacu: Am spus foarte clar că anul viitor nu vor fi taxe noi
Articolul următorGuvernul Ucrainei spune că a adoptat o decizie privind utilizarea conceptului de “limba română” în loc de “limba moldovenească”