Orădenii trăiesc într-un oraș pe care nu și-l mai pot permite.

Un angajat din Oradea, cel mai important oraș din județul Bihor, câștigă în medie circa 3.340 de lei net pe lună, potrivit datelor furnizate de Salario, comparatorul de salarii realizat de eJobs. Astfel, lefurile din municipiul Oradea se situează atât sub media națională de 3.721 de lei, comunicată de Institutul Național de Statistică, cât și sub media altor orașe mari, deși județul Bihor a atras investiții mari în ultimii ani.

Per ansamblu, CEI MAI MULȚI ORĂDENI TRĂIESC PROST, IAR UNII CHIAR FOARTE PROST.

————-

În primul trimestru al anului 2022, prețul mediu al unui metru pătrat de spațiu de locuit a crescut cu 7,4% (circa 1384 euro), comparativ cu media ultimelor luni ale anului anterior. Principalii vectori de creștere sunt reprezentați de București, Sibiu, Oradea sau Brașov, unde media a trecut, deja, de 10%.

Indexul imobiliar KIWI Finance arată o creștere de aproximativ 9-10% în primul trimestru din 2022, la fiecare segment în parte – case și apartamente. Această creștere, însă, a fost „mascată” prin mărirea accelerată a ponderii caselor, în vânzările totale.

Vânzările totale, mascate de ponderea accelerată a caselor

În anul 2021, ponderea caselor în totalul vânzărilor era de 26%, cu 3 puncte procentuale mai mică decât cea din trimestrul I din 2022. Din pricina faptului că prețul mediu al unei case este exponențial mai mic decât cel al unui apartament, această creștere a ponderii a dus la scăderea prețului agregat per locuințe totale și mascarea avansului de 9-10% în ambele segmente.

În 2022, pentru București, cea mai mare piață imobiliară din România, indexul KIWI Finance arată o creștere de peste 10%, adică aproximativ 1.640 euro/mp, în vreme ce Ilfov a înregistrat o creștere de peste 13%, aproximativ 1.246 euro/mp.

Sibiu înregistrează cel mai mare procent de creștere, de aproximativ 20%, echivalentul a circa 1.271 euro/mp, iar Brașov are o creștere trimestrială în 2022 de 13,5%, până la 1.256 euro/mp.

Oradea are o creștere de 12,4%, aproximativ 1.089 euro/mp.

În orașele invocate, deși prețurile au crescut în primul trimestru din 2022, indicele de accesibilitate rămâne la un nivel de sub 2.

Creșterile raportate în Cluj, Timișoara și Constanța nu depășesc 5-6%, situându-se sub ritmul de creștere mediu de la nivelul țării. Indicele de accesibilitate în Constanța este de 2,13, urmată de Oradea cu 2 și Brașov, cu 1,95.

Apartamentele sunt mai scumpe

În ce privește apartamentele, creșterea medie a fost de 9% la nivelul României, adică până la 1.487 euro/mp, conform Indexului imobiliar KIWI Finance.

Indicele de accesibilitate se situează la un nivel atractiv, în jur de 1,7 în București, Ilfov și Sibiu. În Constanța, indicele a trecut de 2,3, ce semnalează o piață supraîncălzită. Indice de peste 2 au înregistrat și apartamentele din Oradea (2,15) sau Braşov (2,08), acolo unde preţul mediu pe primul trimestru a crescut cu 12%, respectiv 8%, adică până la 1.319 euro/mp, respectiv până la 1.446 euro/mp.

Orașele cu cele mai scumpe apartamente

În luna martie, cele mai mari scumpiri s-au înregistrat în Cluj-Napoca şi în Bucureşti, de 2,1% respectiv 1,6%. Proprietarii din Cluj-Napoca cer aproape 1.900 de euro pe metrul pătrat, iar cei din Capitală peste 1.400 de euro pe metrul pătrat. De vină pentru aceste scumpiri ar fi evoluţia cursului valutar, dar şi scumpirea materialelor de construcţii, spun specialiştii din sector.

Numărul tranzacţiilor a crescut cu 25% faţă de luna precedentă şi cu 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în ciuda scumpirilor.

„Chiar daca la nivelul cursului poate vedem ca oscilaţiile sunt mici cand vorbim de achizitia unui apartament de 100.000 de euro se simt aceste diferenţe. Foarte multi cumpăratori dispun de economii, ei sau familiile lor lărgite si apelează la împrumuturi şi folosesc această tranzacţie cash ca un instrument suplimentar de negociere”, adaugă Daniel Crainic, directorul de marketing al unui site de anunţuri imobiliare. (sursa)

Articolul precedentA început emisia Euronews România (VIDEO)
Articolul următorVijelii, averse și grindină anunțate în aproape jumătate din țară. Harta zonelor afectate