Printre tăierile anunțate de Guvernul Florin Cîțu astfel încît proiecția Bugetul pe 2021 să se încadreze în deficitul de 7,1% se numără și renunțarea la gratuitatea totală pentru studenți a călătoriilor pe CFR.

Față de acest anunț, se cuvine a observa următoarele:

  1. Spațiul public. Deciziile vor fi luate și în funcție de reacția celor vizați. Dacă, de exemplu, studenții ies în stradă, guvernul nu va renunța la gratuitate. Dacă reacția se va limita la bombăneala Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) pe Facebook, guvernul va renunța la gratuitate.
  2. Ca și celelalte măsuri, cea care vizează studenții nu e urmarea unei viziuni de ansamblu, supusă unui Proiect de țară în care dispar cheltuielile fără rost, risipa banului public, ci a disperării de a nu depăși cifra de 7,1% în privința deficitului bugetar.

Deficitul bugetar admis de UE în mod normal nu trebuie să depășească 3%.
Date fiind dificultățile născute de Pandemie, UE a acceptat statelor membre un deficit mai mare de 3%. Nu unul care să depășească însă 7%. Cifra de 7,1%, asumată de Coaliția de Centru Dreapta, a fost impusă de UE și nu de gîndirea proprie a guvernanților. Așa cum scriam în numărul anterior, Coaliția de Centru Dreapta trebuia să treacă la reducerea cheltuielilor bugetare. Da, dar această trecere se impunea să aibă loc după ce Coaliția elabora un Program Istoric de reformă a statului român. Acest Program istoric ar fi trebuit să aibă drept bază o viziune modernă asupra statului român. Asta ar fi însemnat reducerea drastică a agențiilor guvernamentale, a membrilor, a instituțiilor bugetare, atît de multe încît pentru a-și justifica existența impun un circuit complicat al hîrtiilor.

Într-un comentariu de anul trecut, intitulat Revoluția cheltuielilor fără rost, izvorît din deciziile unor primari nou aleși de a reduce drastic cheltuielile cu aparatul birocratic, arătam că risipa banului public nu se face doar prin afacerile cu cîntec ale statului, ci și prin risipa pur și simplu. Risipa din prostie. Risipa din lene. Risipa din prost management.

Un Program de austeritate bazat pe o viziune modernă asupra statului ar fi presupus reducerea deficitului bugetar nu pînă la 7%, ci poate pînă la 5%. Asta deoarece Revoluția cheltuielilor fără rost n-ar fi plecat din start de la ținta reducerii deficitului bugetar. Deficitul s-ar fi redus în chip logic prin reducerea cheltuielilor. Care cheltuieli s-ar fi redus nu pentru ca bugetul pe 2021 să se încadreze în ținta de 7,1%, ci pentru că ăsta ar fi rezultat în chip automat din reformarea statului.

O dovadă că reducerile anunțate de Guvern țin de ceea ce am numi tăieri în genul urzelilor (Ionuț Cristache le compara marți seara la România9 cu ajustările făcute de frizer cu foarfeca pentru un păr scurt, deși cum i-am zis eu în emisiune, frizerul nu taie la voia întîmplării, ci potrivit unui proiect de tunsoare) o constituie anunțul privind călătoriile studenților.

Dacă UE nu ne obliga să ne încadrăm în acest deficit s-ar mai fi pus problema renunțării la cheltuiala nesăbuită care e gratuitatea totală a călătoriilor pentru studenți?
Firește că nu. De unde se vede că tăierile nu sînt rezultatul unei viziuni de Centru Dreapta asupra României, ci efectul disperării Guvernului că România nu poate trece de un deficit de 7,1 la sută.

puteți citi materialul întreg pe cristoiublog.ro

Articolul precedentMister total în ziua în care începe programarea pentru vaccinarea cu AstraZeneca: “Nu știm să vă zicem ora sau dacă, chiar, o să fie așa”
Articolul următorMecanismul de redresare și reziliență de 672,5 miliarde de euro, aprobat. Fiecare plan eligibil va trebui să aloce climei 37% din buget