O campanie demarată pentru a preveni fraudele pe internet demonstrează cât de vulnerabili sunt românii.

20 de mii de oameni au accesat o așa-zisă ofertă de vacanță, la preț redus, care ascundea, de fapt, un atac cibernetic. A fost doar un test, conceput de polițiști și experți în securitate cibernetică.

Însa fenomenul real este masiv, având în vedere că, numai anul trecut, numărul atacurilor a crescut și de o mie de ori.

Timp de 3 zile, polițiștii și specialiștii Directoratului Național de securitate cibernetică au vrut să vadă cât de vigilenți sunt românii pe internet. Așa că au făcut publică o ofertă imbatabilă de vacanțe exotice. Zeci de mii de români au crezut că au dat lovitura și fără să verifice cine le-a trimis oferta, au descărcat fișierul ataşat. Dacă era un atac real, telefoanele sau laptopurile şi implicit datele lor bancare ar fi fost compromise. De data asta nu au pierdut nimic, ci doar au aflat că vacanță în Maldive la preț de Eforie nu există.

Magda Popescu, avocat: “Cel mai bine e să ne punem întrebarea: oare de ce e atât de ieftin? De principiu, dacă pare și sună prea bine ca să fie adevărat, chiar nu e adevărat”.

Siguranța online.ro este siteul unde ne putem antrena ca să fim pregătiți atunci când ne confruntăm cu un atac cibernetic real. De exemplu fraude prin pe telefonul mobil. Selectăm butonul și: Ce facem dacă primim un document nesolicitat de la o persoană prietenoasă sau o cunoștință? Îl deschidem sau nu?

Dacă ați răspuns da, ați greșit. Nu accesați linkuri și nu deschideți atașamente chiar dacă par trimise de o rudă sau de bancă de exemplu. Mai întâi verificați dacă nu vine de la o adresă falsă.

Alin Becheanu, președintele comisiei antifraudă: “Niciodată, nici o bancă nu ne va cere să ne introducem credențialele, username și parola sau datele cardului printr-un link, sms sau email”.

Site-urile guvernamentale sau bancare sunt atacate mai des pentru că infractorii cibernetici știu că pot să ceară mulți bani în schimbul datelor furate.

Dan Florian – CEO Atack Simulator: ”În guverne au crescut cu peste 1000% iar în sectorul medical cu peste 700%. Aceste cifre sunt la nivel global nu targhetate pe România”.

Un atac masiv a avut loc la noi în țară de Paște. Milioane de români au primit un sms în care erau anunțați că au un mesaj vocal de la un prieten și pentru a-l asculta trebuie să acceseze un link.

Mihai Rotariu – Manager al DNSC: ”În momentul în care apăsăm pe link se descărca o aplicație. Dacă o instalăm și îi acordăm premisiuni, atacatorii aveau acces la toate datele noastre personale, inclusv bancare și de autentificare”.

În primele luni ale anului, s-au înregistrat și 2700 de fraude cu carduri bancare. De cele mai multe ori atacatorii ținteau platforme de vânzare online unde copiau datele plăților electronice. Polițiștii spun că infractorii cibernetici nu sunt ușor de prins.

Cătălin Zetu, șeful Serviciului de combatere a criminalității informatice: ”Atacatori care acționează dintr-o țară alta decât România, plus sistemele lor de protecție. Vorbim de criptare, servicii de anonimizare în spațiul online”.

Specialiștii în securitate cibernetică au estimat că în trei ani, costul atacurilor cibernetice la nivel global va ajunge la 10,5 trilioane de dolari anual. (sursa)

Articolul precedentPlajele de pe litoralul Mării Negre unde se mai poate face nudism
Articolul următorAJOFM Bihor organizează un nou târg al locurilor de muncă, în 8 iunie. Peste 1.300 de oferte!