Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut sâmbătă, 28 octombrie, Israelului “să oprească imediat această nebunie” şi să pună capăt “atacurilor” asupra Fâșiei Gaza.

”Mâine vom trăi bucuria aniversării a 100 de ani de la întemeierea republicii noastre, astăzi vom striga lumii focul inimilor noastre pentru Gaza. Din păcate, printre politicienii țării mele, există oameni nefericiți care au lăsat Hamas lui Netanyahu. La fel cum Netanyahu este un terorist, și Hamas este terorist. Sunt oameni nefericiți care habar n-au ce este Hamas“, a spus Erdogan, potrivit CNN Turk.

„Vărsăm lacrimi pentru multe zone geografice. Astăzi, unii oameni văd Gaza ca pe un loc departe, departe, care nu are nimic de-a face cu noi. Cu toate acestea, cu un secol în urmă, Gaza era ceea ce a fost Adana pentru această națiune. Așa cum Skopje este ceea ce a fost Edirne și Salonic. Gaza a fost o parte integrantă a patriei noastre pe care o credeam inseparabilă. Dacă veți merge vreodată la Memorialul Martirilor din Çanakkale veți vedea acolo că oameni din Gaza și Skopje sunt unul lângă altul.

”Națiunilor occidentale, mă adresez vouă; vreți să reaprindeți o luptă între cruce și semilună? Dacă urmăriți o astfel de încercare, fiți conștienți de faptul că această națiune este departe de a fi învinsă. Această națiune este hotărâtă. Așa cum am demonstrat aceeași hotărâre în Libia și Karabakh, să știți că așa vom face și în Orientul Mijlociu.

(…) Suntem o națiune care a stat mereu alături de oprimați în fața opresiunii. Ne confruntăm cu politica celor care, când Ierusalimul a fost ocupat, s-au dus la mormântul sultanului Saladin, unul dintre cuceritorii acestui oraș sfânt, și și-au vărsat ranchiunile de o mie de ani.

Ne confruntăm cu ambițiile rămase ale celor care au acționat ca răzbunare pentru cucerirea din 1453 în timpul ocupației Istanbulului. Nu-i uităm pe cei care au scris 1453 pe pereți, nu? Nu vom lăsa această țară acelor tâlhari. Ne confruntăm cu versiunile moderne ale celor care au încercat să ne distrugă națiunea provocându-i pe armenii din Anatolia de Est și Sud-Est și pe greci din Marea Egee, Marmara și Marea Neagră. Ne confruntăm cu problemele nerezolvate ale celor care ne-au tăiat în felii politic, geografic, social și economic în ultimele două secole. Nu le vom permite celor care au furat să schimbe adevărul neînțelegând acest adevăr simplu din nepăsare sau încercând să-l acopere cu trădare din toleranță”, a mai spus Erdogan, citat de CNN Turk. (sursa)

Articolul precedent”Noi nu amenințăm, noi perseverăm”. Secuii aprind 100 de focuri în Transilvania pentru a cere autonomia Ținutului Secuiesc
Articolul următorCu cât se vor majora pensiile de la 1 ianuarie 2024. Anunțul premierului Marcel Ciolacu