De-a lungul vieții active, ne petrecem peste 35% din timpul în care nu dormim alături de colegele și colegii de la muncă. Din acest motiv este bine să facem tot ce se poate, în limite rezonabile, pentru a ne simți cât mai bine la lucru. Relațiile cu colegii, în funcție de natura lor, ne pot face munca ori mai grea, ori mai ușoară. Mai mult, gestionarea unor relații de muncă toxice are un preț interior mare, de multe ori ducând la stres crescut și epuizare mentală.

Iată câteva moduri prin care vă puteți îmbunătăți relațiile cu colegii de muncă:

  1. Citiți-le limbajul corpului. Fiți atenți la asta pentru că fiecare dintre noi a trecut măcar o dată prin acel moment frustrant în care te concentrezi asupra unei activități, iar unul dintre colegi, fără să își dea seama, îți întrerupe concentrarea, sau chiar te întârzâie. Dacă vă uitați atent, vă puteți da seama doar din limbajul corpului dacă respectiva persoană nu vrea să fie deranjată.
  2. Transmiteți mesajele corecte. Recomandarea de mai sus are rost și în sens invers. Dacă sunteți concentrați sau grăbiți sau nu doriți să fiți deranjați, adoptați o postură corespunzătoare.
  3. Puneți întrebări. În general, oamenilor le place să vorbească despre ei sau despre munca ori proiectele lor, în anumite limite, desigur. Arătați un interes sincer față de colegi și veți ajunge nu doar să vă cunoașteți dar și să vă înțelegeți mai bine.
  4. Faceți-vă munca! Dacă veți cere mereu ajutor, sau veți întârzâia echipa, sau trebuie să fiți mereu corectați ori verificați, aceste lucruri vor afecta negativ, cu siguranță și relațiile de la lucru. Încercați să fiți mereu la cel mai înalt nivel.
  5. Fiți dispuși să dați o mână de ajutor. Încercați să nu vă plângeți sau să bombăniți dacă, din când în când, și cu măsură sau pentru motive întemeiate, vi se cere sprijinul. Însă nu lăsați ca acesta să devină un obicei din partea colegilor, pentru că veți fi frustrați.
  6. Nu bârfiți! Unul dintre marile flageluri la orice loc de muncă este bârfa, iar a fi subiect de bârfă este la fel de rău ca și a propaga zvonuri. Așa apar conflicte, resentimente, sau situații care pot escalada într-un mod neprevăzut și cu efecte întotdeauna negative!
  7. Adoptați o atitudine pozitivă. Colegii vor aprecia mai mult să fie în preajma sau în echipă cu o persoană pozitivă și optimistă, care găsește soluții chiar dacă descoperă și probleme. Dacă, de exemplu, vă plângeți permanent, veți crea o atitudine de respingere la adresa dumneavoastră, pe lângă faptul că veți afecta în rău moralul echipei din care faceți parte.

Articolul precedentMajestate, totuși, ce poftiți?
Articolul următorProgramul consultărilor de la Cotroceni