Vremea continuă să fie instabilă în mare parte din țară, cu ploi și temperaturi maxime de 20 de grade Celsius, în următoarele zile. „Până la jumătatea lunii mai, temperaturile vor fi sub cele normale perioadei din calendar”, a explicat Mihai Timu, meteorolog de serviciu din cadrul ANM, pentru Libertatea.

Potrivit meteorologului, până la sfârșitul acestei săptămâni, vremea rămâne schimbătoare. Vineri, 5 mai, se va încălzi ușor, iar sâmbătă vor fi temperaturi normale pentru perioada din calendar, în mare parte din țară.

„Dacă astăzi, temperaturile au scăzut în sud, est și centru, mâine (n.r. – vineri, 5 mai) vor crește temperaturile în aceste zone, astfel încât ziua de mâine va aduce un regim termic normal în aproape toată țara, cu maxime între 15 și 24 de grade Celsius, cele mai ridicate valori spre extremitatea sud-vestică”, a explicat Mihai Timu.

„De asemenea, sâmbătă regimul termic rămâne unul normal în majoritatea zonelor, mai puțin în Moldova și estul Transilvaniei, unde va fi mai răcoare”, a mai spus meteorologul. În aceste zone, maximele vor ajunge la 20 de grade Celsius, dar în restul teritoriului, se va depăși această valoare, mai ales la amiază.

Tot sâmbătă, averse și descărcări electrice vor apărea strict după-amiază, în principal în zonele montane și sud-montane din vest și sud-vest.

Duminică se răcește iar

În ceea ce privește ziua de duminică, 7 mai, vremea se va răci din nou, cu temperaturi maxime de 18 grade Celsius și ploi, în majoritatea regiunilor.

„Doar în partea de vest și sud-vest, vom mai vorbi de temperaturi în jurul normelor de 22 și 23 de grade Celsius, dar în rest o vreme răcoroasă, chiar local rece, în Maramureș, Transilvania, Moldova, Dobrogea, cu maxime de doar 9… 10 grade Celsius în estul Transilvaniei și 10… 12 grade Celsius în zona Moldovei”, a precizat Mihai Timu.

Cum va fi vremea săptămâna viitoare

Potrivit meteorologului, începutul săptămânii va aduce în continuare o vreme răcoroasă în aproape toată țara.

„Vom avea maxime ce nu vor mai trece de 20 de grade Celsius, iar ploile vor fi prezente până joi (n.r. – 11 mai), în principal în jumătatea de vest a teritoriului”, a mai spus Mihai Timu.

Întrebat cât de normală este vremea pentru perioada din calendar, meteorologul a spus că începutul de primăvară a fost cu temperaturi sub norme, fenomen care este „reversul” lunilor de iarnă.

„În toate lunile de iarnă am avut intervale cu temperaturi de primăvară, foarte ridicate, și acum este exact reversul. Începutul de primăvară, cel puțin prima jumătate, a fost mai rece. Aprilie a ieșit ca medie sub normale, iar acum începutul de mai și până la jumătea lunii, vom avea tot cu temperaturi sub norme”, a spus Mihai Timu.

Meteorologul a avertizat că astfel de situații se vor mai întâlni în anii următori.

„Situații din acestea mai putem avea, la fel de bine cum putem avea în a doua parte a lunii mai temperaturi de vară. Trebuie să ne așteptăm pentru anii următori la astfel de alternanțe”, a conchis Mihai Timu.

Citeşte întreaga ştire: Valul de frig și ploile se mențin și în zilele următoare, anunță meteorologii. „Avem temperaturi sub norme”

Articolul precedentDe ce e importantă pauza de cinci ore între mese
Articolul următorFlorian Bodog: Despre mai multă echitate și reducerea poverii fiscale asupra muncii