Persoanele cu handicap ireversibil nu vor mai fi obligate să reînnoiască periodic certificatele medicale. Documentul care atestă că suferă de o boală netratabilă va deveni permanent. Un proiect de lege în acest sens a fost votat de Parlament. De pe el mai lipseşte doar semnătura lui Klaus Iohannis ca să fie aplicat. 

Persoanele cu handicap ireversibil și care nu pot urma programe de recuperare nu vor mai fi nevoite să meargă periodic în fața comisiilor de evaluare pentru a primi certificatele, după ce un proiect de lege a fost votat

Oamenii nu vor mai fi puși pe drumuri

Proiectul a fost adoptat de Parlament și mai este nevoie doar de promulgare pentru ca măsura să intre în vigoare. Comisiile de evaluare vor fi obligate, astfel, să stabilească termen permanent de valabilitate pentru certificatele eliberate persoanelor cu handicap ireversibil și oamenii nu vor mai fi puși pe drumuri.

În prezent, Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap spune că, pentru persoanele cu handicap a căror afecțiune a generat deficiențe funcționale și/sau structural-anatomice într-un stadiu ireversibil și care nu pot urma programe de recuperare, comisia de evaluare „va stabili” un termen permanent de valabilitate a certificatului. Cu toate acestea, situațiile semnalate în practică au relevat că prevederile legale nu au fost aplicate întotdeauna și în mod unitar, înregistrându-se situații absurde în care persoane cu membre amputate sunt obligate să se prezinte cu o anumită periodicitate la comisie.

Proiectul votat marți clarifică legislația, stabilind obligația comisiei de a elibera certificate cu termen permanent de valabilitate. În caz de nerespectare a dispozițiilor legale, sancțiunea va fi amendă cuprinsă între 30.000 lei și 100.000 lei. (sursa)

Articolul precedentNehammer: ”Până când Spațiul Schengen nu va fi reparat, extinderea Schengen este imposibilă”. Nu a spus însă de ce a post posibilă pentru Croația…
Articolul următorRomânia trece oficial la ora de iarnă în ultimul weekend din octombrie. Cum ne afectează