Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat marți la Viena că ”până când nu va fi reparat, extinderea Schengen este imposibilă”, potrivit publicației bulgare Dnevnik, care citează declarațiile acestuia dintr-o conferință de presă comună cu premierul bulgar, Denkov. Acest anunț al cancelarului austriac înseamnă că șansele ca România să primească un vot pentru intrarea în Schengen la Consiliul UE pe Justiție și Afaceri Interne (JAI) în decembrie anul acesta sunt aproape nule.

Reamintim că și România a primit un refuz categoric într-o modalitate similară, când ministrul de Interne Cătălin Predoiu era în vizită la Viena, iar ministrul de Interne Gerhard Karner a spus într-o conferință de presă cu oficialul român că Austria se opune extinderii Schengen.

Nehammer a reconfirmat astfel poziția Austriei, care se împotrivește intrării României și Bulgariei în Schengen încă de anul trecut.

Karl Nehammer a făcut declarațiile într-o conferință de presă cu premierul bulgar Nikolai Denkov, aflat în vizită la Viena.

Nu există nicio posibilitate ca Bulgaria și România să se alăture Schengen, nici alți membri, înainte de a fi efectuată o reformă în spațiul fără granițe, a mai declarat cancelarul austriac Karl Nehamer, potrivit Dnevnik. ”Sistemul Schengen trebuie reparat”, a spus Nehamer. Bulgaria și România ar trebui sprijinite cu fonduri, dar asta nu va fi suficient, a spus el. „Până nu va fi reparat, extinderea este imposibilă”, a spus Nehamer.


Austriacul nu a precizat, însă, de ce guvernul său a susținut, în aceste condiții, extinderea Schengen prin aderarea Croației…


„Protecția frontierei este și mai importantă” având în vedere atrocitățile comise de Hamas în ultimele zile, a spus Nehammer. El a subliniat că 75% dintre migranții ilegali din Austria nu au fost înregistrați și a creat probleme de securitate.

În replică la declarațiile lui Nehammer, premierul Bulgariei a dat vina pe competiția politică din Austria. ”Înțeleg că cancelarul este sub presiunea forțelor politice interne”, a spus Denkov, citat de publicația Dnevnik.

Nehammer a lăudat eforturile Bulgariei de a proteja frontiera externă a UE și a subliniat în acest sens că patru polițiști de frontieră bulgari au fost uciși în timpul activității lor, potrivit agenției APA. „Este clar că noi, Austria, suntem foarte recunoscători Bulgariei pentru toate eforturile, străduințele și, de asemenea, sacrificiile pe care polițiștii bulgari le fac atunci când vine vorba de protecția frontierelor Uniunii Europene și, de asemenea, ale Austriei”, a declarat Nehammer. (sursa)

Articolul precedentNoi măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare: Instituțiile nu vor mai putea finanța, din fonduri publice, organizarea de festivaluri și concerte
Articolul următorCertificatele persoanelor cu handicap ireversibil devin permanente. Legea a fost adoptată de Parlament