Flavius Bunoiu: Intre aprilie 2018 si aprilie 2021, Termoficare SA Oradea a virat in conturile unei firme din Bucuresti (TDR Energy) peste 83 000 000 lei (echivalentul a peste 18 000 000 de euro) in cadrul unor tranzactii cu certificate de carbon (EUA). Din aceasta suma, aproximativ 9 500 000 de euro au reprezentat costul unor imprumuturi in certificate de carbon catre alte primarii PNL din tara (Timisoara si Motru). Pentru cei care nu au urmarit subiectul, iata cateva articole mai vechi: link 1 si link 2.

La vremea aceea eram membru USR, am documentat subiectul si am solicitat primariilor si companiilor de termoficare din Oradea, Timisoara si Motru documentele care au stat la baza acestor tranzactii in baza legii dreptului la informatii publice, 544/2001. Nu ni s-a comunicat nimic sub motivarea ca documentele sunt confidentiale. Asa ca am pornit un proces in instanta in luna decembrie 2019, proces care s-a incheiat in anul 2021 (dosar 3908/111/2019).

Intre timp, eu am demisionat din partid iar USR Bihor a virat la 180 de grade si a sarit in bratele primitoare ale PNL Bihor. Prin urmare, USR Bihor a pus “batista pe tambal” si a facut tot ce era posibil pentru a ascunde subiectul certificatelor de carbon sub pres.

Imediat dupa alegerile parlamentare, Silviu Dehelean – deputat si presedintele de facto USR Bihor – a avut ca prioritate “rezolvarea” procesului cu Termoficarea. In ianuarie 2021 le-a cerut membrilor de partid sa voteze intr-un simulacru de referendum intern prin care au fost intrebati daca il sustin pe Ilie Bolojan. Referendumul a fost contestat de numerosi membri USR (aproape jumatate) care au refuzat sa voteze. Chiar si asa, dupa cum arata rezultatul, pare ca 92% din membrii USR si-au dorit ca partidul sa devina in urmatorii 4 ani un fel de anexa a PNL. Mai jos, printscreen dupa comunicarea rezultatului.

Cu acest rezultat pe masa si cu legitimarea implicita, imediat a fost convocata o sedinta a Biroului Judetean USR Bihor in care, pe ordinea de zi, s-a abordat problema sensibila a dosarului in instanta cu Termoficarea pentru ca in martie urma termenul de la Curtea de Apel. Ce s-a discutat la sedinta? S-au discutat modalitati prin care USR Bihor sa piarda procesul. Discutia a fost trecuta la „confidential”: ceea ce inseamna ca membrii simpli de partid care nu au participat la sedinta aceea nu au aflat ce s-a discutat, aceasta nefiind prezentata in minuta sedintei care li se transmite ulterior. Asa s-a ajuns ca, la recursul de la Curtea de Apel, USR Bihor nu a depus intampinare la dosar pentru a-si sustine punctul de vedere iar avocatul Cristian Rusu (membru USR) s-a prezentat totusi dar s-a “aparat” cu jumatate de gura, cu o mana legata la spate. Probabil asa cum s-a stabilit la partid, doar-doar s-o pierde cumva procesul.

Citez din Hotararea Curtii de Apel: “Intimata (nota: adica USR Bihor), legal citată, nu a formulat întâmpinare.

In ciuda acestui non-combat, procesul nu a fost pierdut, asa cum li se spune membrilor USR Bihor acum. Curtea de Apel a admis intr-adevar recursurile recurentelor, a casat partial hotararea anterioara a Tribunalului si, rejudecand fondul, stabileste ca Termoficare SA Oradea trebuie sa furnizeze USR Bihor documentele solicitate dar cu anonimizarea a 3 pasaje care privesc modul de constituire si executare a asigurarilor si garantiilor si pretul certificatelor de carbon luate de  intermediar de la furnizori. Restul dispozitiilor Tribunalului raman in picioare.

Pentru cei care doresc sa lectureze, hotararea Tribunalului 574/10.09.2020 este aici iar cea a Curtii de Apel 290/9.04.2021 este aici.

Din aprilie pana acum au trecut aproape 4 luni. Timp in care Termoficare SA Oradea refuza sa puna in aplicare dispozitiile unei hotarari definitive a instantei iar USR Bihor se face ca a uitat de subiect spunandu-le membrilor ca filiala a pierdut procesul asa ca nu solicita niciun document. Cred ca este limpede ca nimeni nu va vedea documentele acelea vreodata. Transparenta si interesul pentru binele cetateanului sunt bune. Dar numai atata timp cat nu esti la guvernare.

Intre timp:

Stanel Necula, managerul Termoficare SA Oradea de la acea vreme a fost condamnat penal definitiv pentru tentativa de frauda cu fonduri europene. Dupa indelungi lamentari si parlamentari, a fost “lasat la vatra” prin demisie cu onoruri si multumiri publice si apoi re-angajat discret fix in acelasi loc de unde continua sa modernizeze si sa eficientizeze termoficarea oradeana.

Primarul general al Bucurestiului – Nicusor Dan – sustinut in alegeri de PNL si USR PLUS pare sa se fi luminat in privinta tainelor de nepatruns ale termoficarii.

Partenerul de la Oradea, TDR Energy a semnat un contract de aproape 48 000 000 de lei pentru modernizarea CET Grivita din sectorul 1 al Bucurestiului, primar USR PLUS Clotilde Armand, si continua intermedierile cu certificate de carbon la Oradea si Timisoara (dar pe cont propriu) precum si cu alti poluatori.

Nu in cele din urma, cetatenilor din Oradea li se spune (incepand de saptamana aceasta) ca la iarna vor plati gigacaloria – aceea mai ieftina promisa in mandatele anterioare – un pic mai scump pentru ca saraca Termoficare Oradea nu are bani sa-si ia certificatele de carbon pe care Europa cea rea le impune poluatorilor. 

Ca solutie, cand vor da repartitoarele alea obligatorii un pic mai spre minus/albastru, eu zic ca oamenii pot incerca sa-si indese pe sub plapuma niste ziare (recomand Bihoreanul). Am vazut eu pe Discovery ca hartia e un bun izolator termic.

sursa: Flavius Bunoiu

Articolul precedentSTOP restricțiilor care discriminează!
Articolul următorAvertizare de caniculă – Valul de căldură va fi dublat de furtuni în mai multe zone