Asociația Română a Organizatorilor de Concerte și Evenimente Culturale:

Weekendul trecut a avut loc în Hunedoara evenimentul „Zilele Municipiului”, cu intrare liberă, neîngrădit, fără nicio restricție de participare și fără niciun control al publicului: fără dovadă de vaccinare, fără test, fără nimic. Puteți găsi filmări pe pagina de FB a Primăriei din oraș.
Evenimentul care a avut loc în weekend la Hunedoara organizat de Primărie este o jignire la adresa tuturor organizatorilor de evenimente și a operatorilor culturali din România, care de mai bine de un an fac eforturi colosale pentru a respecta regulile impuse de stat și pentru a proteja publicul participant.
De asemenea, acest eveniment calcă în picioare eforturile făcute de guvern și autorități de a combate pandemia și de a vaccina populația țării pentru a trece peste această situație nemaitrăită de noi până acum.
Culmea, nu vorbim de o petrecere privată, ci un eveniment organizat de o instituție publică, Primăria Hunedoara, într-o piață publică din oraș.


După ce că sectorul cultural nu a beneficiat de ajutor în această perioadă de pandemie, după ce că regulamentul de organizare de evenimente a fost publicat târziu și este într-o continuă schimbare, după ce că organizatorii de evenimente privați au beneficiat de cele mai stricte măsuri dintre toate domeniile, cei care nu le respectă sunt tot autoritățile publice care ajung să se comporte cu localitățile pe care le conduc ca și cum ar fi ale lor și sunt mai presus de lege.
Solicităm de urgență Guvernului României și a instituțiilor abilitate să desfășoare o anchetă în acest sens, atât cu privire la Primăria Hunedoara, cât și cu privire la toate evenimentele similare care au avut loc sau care vor avea loc, însă nu sunt atât de vizibile.
De asemenea, solicităm să vă gândiți un pic în ce situație puneți întreg sectorul cultural privat: o continuă adaptare, măsuri discriminatorii, nicio compensare, iar cea mai recentă de adăugat pe listă, standard dublu cu privire la respectarea legii, atunci când autoritățile publice sunt organizatori.
Este inadmisibil cum ne tratați.

Presiunea restricțiilor în pandemie a căzut, cel mai greu, pe umerii organizatorilor de evenimente private, lăsați fără niciun fel de compensație și fără informații și norme care să le permită o minimă predictibilitate.
Eșecul campaniei de vaccinare ar trebui asumat de cei care ne guvernează, și nu de organizatori, singurii care au avut de suportat, anul acesta, condiționări legate de vaccin și testări, în condițiile în care alte aglomerări de persoane au fost permise fără nicio îngrădire!
Suntem de acord să fim toți solidari în încercarea de a trece peste pandemie, dar REGULILE ar trebui să fie REGULI pentru toți, nu numai pentru cei care vor concerte și evenimente culturale!
Suntem de acord cu vaccinarea, dar nu mai impuneți această condiție DOAR celor care vor să trăiască experiența concertelor LIVE!

Asociația Română a Organizatorilor de Concerte și Evenimente Culturale este o organizație cu caracter profesional, având 32 de membri, unii dintre cei mai reprezentativi actori pe piața românească a festivalurilor și concertelor.

Articolul precedentValul 4 și calea de mijloc
Articolul următorUSR Bihor. Remorca PNL Bihor?