Municipiul Piatra-Neamţ este între oraşele europene cu un grad ridicat privind calitatea vieţii, relevă un raport al Eurostat şi prezentat, joi, de conducerea primăriei.

Raportul a analizat date culese din 83 de oraşe europene şi a avut peste 70.000 de persoane intervievate.

Din România, în studiu au fost incluse oraşele Bucureşti, Cluj-Napoca şi Piatra-Neamţ, cel din urmă remarcându-se pentru scoruri demne de menţionat la mai multe aspecte importante pentru calitatea vieţii.

Studiul a fost realizat în aprilie 2023 şi a vizat întrebări despre oportunităţile privind locurile de muncă, siguranţa cetăţenilor, calitatea serviciilor publice dar şi curăţenia oraşelor.

Municipiul Piatra-Neamţ excelează la satisfacţia locuitorilor săi vizavi de viaţa pe care o duc în acest oraş, cu un procent de 92%.

“Un rezultat care se explică, printre altele, prin faptul că Piatra-Neamţ este considerat un oraş curat, cu o calitate crescută a aerului şi cu un nivel scăzut de zgomot, conform aceluiaşi sondaj. De altfel, municipalitatea pune accent pe investiţii de protecţie a mediului, precum containere pentru colectarea selectivă a deşeurilor şi o întreagă reţea de piste pentru biciclişti”, precizează comunicatul Primăriei Piatra-Neamţ.

Piatra-Neamţ este considerat un oraş potrivit atât pentru familiile tinere cu copii, dar şi pentru persoanele în vârstă. 78% dintre pietreni sunt mulţumiţi de zonele verzi din oraş (parcuri şi grădini), 69% sunt mulţumiţi de infrastructura sportivă (terenuri şi săli de sport) şi 66% de spaţiile publice (pieţe şi zone pietonale).

Administraţia locală din Piatra-Neamţ este apreciată şi ea de cei intervievaţi. Pietrenii sunt mulţumiţi de rapiditatea cu care le sunt rezolvate sesizările (64%, cu 10 procente peste media europeană) şi, de asemenea, 65% consideră că taxele şi impozitele stabilite de municipalitate sunt rezonabile.

Piatra-Neamţ are o aplicaţie mobilă care este dedicată şi turiştilor, dar şi localnicilor, pentru că le permite să facă sesizări pentru problemele pe care le întâlnesc în oraş. În ultimele 6 luni, peste 1.000 sesizări au fost făcute în cadrul aplicaţiei.

Domeniul sănătăţii înregistrează cele mai scăzute scoruri de satisfacţie, în acest sondaj. Pietrenii se declară nemulţumiţi de serviciile de sănătate de care beneficiază, rezultat care nu face decât să confirme tendinţa negativă a Spitalului Judeţean de Urgenţă, aflat însă în subordinea Consiliului Judeţean.

Eurostat este un organism oficial al Comisiei Europene care furnizează date statistice. (sursa)

Articolul precedentAsigurarea obligatorie a locuințelor în 2024. ASF a publicat norme noi
Articolul următorParcă am fi în anii 20-30 și parcă ar conta! Presa maghiară, după studiul care spune că bulgarii, românii și croații dispun de cea mai ridicată concentrație genetică slavă: Teoria daco-romană a primit o palmă / S-a spulberat mitul român străbun din Transilvania