România continuă să performeze economic, rezultatele remarcabile regăsindu-se în statisticile întocmite la nivelul Uniunii Europene.

Cele mai recente barometre arată România stă mult mai bine la capitolul “PIB/capita la paritatea puterii de cumpărare” (Purchasing Power Parity sau PPP).

Acest indicator face o corelație între nivelul mediu al venitului și cantitatea de bunuri și servicii care pot fi cumpărate din acea sumă.

“Conform acestui indicator, România a ajuns din urmă Portugalia, adică PIB-ul produs de un român este comparabil cu cel produs de un portughez.

Asta după ce ajustăm pentru costul diferit al traiului între cele două țări, adică aducem lucrurile la un numitor comun = paritatea puterii de cumpărare.

Dacă am privi strict în USD, am fi zis:

– românii au un PIB/capita de 15.619 USD, date preliminare 2022

– portughezii au un PIB/capita de 24.910 USD, date preliminare 2022 (1.6 x românii).

Și atunci cum de ajungem la egalitate cu ei?

Aici intervine costul vieții sau paritatea puterii de cumpărare. O să mă certe ceilalți economiști pentru simplificare, dar e ca și cum am spune că 1.600 USD în Portugalia sunt precum 1.000 USD în România.

Iar de aici, lucrurile încep să devină comparabile.

Așa că nu ar trebui să ne mire graficul acesta: suntem la 77% din media europeană și noi și portughezii. Completez eu: și ungurii”, arată economistul Cristi Tudorescu.

Sursa informației este un document Eurostat făcut public la sfârșitul lunii martie.

Evenimentul este prezentat în această săptămână și în presa din Portugalia. Un cotidian face o comparație între evoluțiile economice ale Portugaliei și României din anul 2000 și până în prezent.

“Economia românească ajunge din urmă cu economia portugheză.

Această creștere este deosebit de impresionantă pentru că, în urmă cu puțin peste două decenii, România era o țară foarte săracă în context european, iar PIB-ul său pe cap de locuitor, în paritatea puterii de cumpărare, era de aproximativ o treime din PIB-ul portughez pe cap de locuitor (27% din media UE în România în anul 2000, comparativ cu 85% în Portugalia). În 2022, ambele țări au înregistrat un PIB pe cap de locuitor corespunzător cu 77% din media UE .

Primul deceniu al acestui secol a fost marcat de un val puternic de migrație românească în Portugalia, precum și din alte țări est-europene. Venind din țări mult mai sărace, au căutat condiții de viață mai bune și locuri de muncă mai bune. Între 2000 și 2010, aproximativ 37.000 de români au intrat în Portugalia. De atunci, a avut loc o scădere treptată a imigrației românești, iar în 2021 erau deja cu 8.000 de români mai puțini în Portugalia decât în 2010.

Economistul Zsolt Darvas, de la think tank-ul Bruegel, spune că „de la începutul anilor 2000, România a devenit o economie convergentă, condusă de reforme orientate spre piață, și a beneficiat de investiții străine directe și de modernizare tehnologică”. Investițiile au crescut, la prețuri constante, cu 101% comparativ cu 2000 (în Portugalia s-a înregistrat o scădere de 13%). De asemenea, s-a concentrat mai mult pe sectorul industrial, care reprezintă 22% din economia românească (17% în Portugalia).

În consecință, în România s-a înregistrat o creștere de 579% a valorii exporturilor (Export Value Index) din anul 2000 încoace, în timp ce în Portugalia aceasta a rămas la 153%. Marja de profit corporativă în România reprezintă în prezent 53% din VAB (37% în Portugalia), iar salariul mediu, ajustat pentru inflație și paritatea puterii de cumpărare, a crescut cu 62% din 2008 (doar cu 5% în Portugalia)

„Lipsa unor evoluții majore nesustenabile (cum ar fi creșterile foarte rapide ale prețurilor locuințelor, datoria publică ridicată și datoria externă ridicată, ca în multe țări din sudul Europei) a contribuit la stabilitatea macroeconomică, care a ajutat creșterea”, a concluzionat Darvas. Datoria publică românească, ca procent din PIB, nu a depășit niciodată 50%”, arată o analiză a publicației portugheze A Voz de Trás-os-Montes. (ziare.com)

Articolul precedentCod galben de ploi, grindină și vijelii, în următoarele ore. Vreme severă în 26 de județe, până la noapte
Articolul următor59 este numărul mediu de pasageri din Oradea pe zborul Tarom spre București, într-un avion de 72 de locuri