S-a spulberat mitul român străbun din Transilvania, relatează Hir TV, citată de Rador Radio România.

Genomul românesc este în proporţie de 50-69% de origine slavă, asemănător cu cel al vecinilor săi balcanici, respectiv al Bulgariei şi Croaţiei – reiese dintr-un studiu intitulat „Istoria genomului Balcanilor de la hotarul roman la migraţia slavilor”, apărut recent în revista ştiinţifică americană „Cell”.

Despre cercetarea care a distrus teoria originii daco-romane au relatat şi presa sârbă şi cea bulgară. Portalul Tanjug.rs a calificat cercetarea DNS fiind drept un deschizător de drumuri care a dus la descoperiri majore legate de structura genetică a populaţiei balcanice referitor la Bulgaria, Macedonia de Nord, Serbia, România, Albania şi Grecia. Revista a adăugat că studiul realizat cu contribuţia oamenilor de ştiinţă din Serbia, Spania şi SUA face lumină privind răspândirea genelor slave din regiune.

Potrivit rezultatelor publicate de portalul Cell.com, bulgarii, românii şi croaţii dispun de cea mai ridicată concentraţie genetică slavă, în timp ce prezenţa acestei moşteniri genetice este cea mai slabă la greci, oscilând între 4 şi 20.

Deocamdată presa română nu a relatat despre cercetarea menţionată, ceea ce nu este de mirare, deoarece astfel teoria continuităţii daco-romane clădite pe baze artificiale a încetat să mai existe. După cum este cunoscut, puterea de la Bucureşti consideră pe baza acestei teorii că Transilvania îi aparţine.

Publicaţia Mandiner a precizat că cercetarea a avut un impact neplăcut asupra românilor, deoarece aceştia propovăduiesc de decenii teoria daco-romană care se bazează de înrudirea dintre limbile latină şi română. În concluzie, românii din Transilvania se consideră descendenţi ai locuitorilor de odinioară ai Daciei Romane, ai dacilor romanizaţi şi ai coloniştilor romani, deci ei sunt locuitorii străvechi ai Transilvaniei.

Sursa: Hirtv.hu/ Rador Radio România / Traducerea: Imola Stănescu

Articolul precedentUn oraș din România este în topul orașelor europene cu un grad ridicat privind calitatea vieții, conform Eurostat!
Articolul următorGhidul complet pentru RO e-Factura. Ce trebuie să știe firmele începând cu 1 ianuarie 2024