​Spune-mi în ce județ stai și o să afli care e durata medie a vieții tale. Tulcea, de pildă, este județul cu cea mai mică durată medie a vieții din România. Din 1990 încoace, e tot pe la coada acestui clasament (în 1990, tulcencele aveau cea mai mică speranță de viață- puțin peste 70 de ani, dar la bărbați erau sătmărenii). La polul opus stă Vâlcea.

La fel stau lucrurile în privința speranței de viață. Tulcenii au o speranță de viață aproape identică cu cea a argentinienilor și mai mare decât locuitorii din Seychelles, Bahamas sau Brunei dar probabil calitatea vieții e mult diferită.

Dacă ne uităm la densitatea locuitorilor pe kilometrul pătrat, regăsim Tulcea tot la coada clasamentului, cu 27,5 locuitori/kmp). Ca idee, județul Tulcea are o densitate a locuitorilor pe km pătrat mai mare decât Suedia și puțin mai mică decât Letonia.


În Bihor, speranța de viață este de 75,35 de ani, sub media pe țară. Județul se află pe locul 26 în clasament!


Adevărul despre speranța de viață din România este că locuri cu profiluri comparabile – avantaje similare și probleme similare – au rezultate foarte diferite în privința indicatorilor legați de durata vieții sau speranța de viață. Constanța, județul vecin cu Tulcea la sud, are o speranță de viață mult mai mare (cu circa doi ani) și o durată mai mare tot cu 2 ani a vieții. La fel stau lucurrile și cu județul vecin la Vest, Brăila; diferențe mari ale celor doi indicatori. Iar în termeni demografici, 2 ani înseamnă enorm: e diferența dintre SUA ȘI Columbia sau dintre Elveția și Cipru.

Date generale de reținut

În anul 2019, în România speranța de viață la naștere era de 78,2 ani, cu 5,9 ani mai puțin față de nivelul mediu al speranței de viață la naștere în cele 27 de țări ale UE. Astfel, țara noastră se afla în grupul țărilor cu cele mai scăzute valori ale speranței de viață la naștere din UE -27 (75,9 ani), valori mai mici înregistrându-se în Letonia, Lituania și Bulgaria. Între țările cu cea mai mare speranță de viață din Uniunea Europeană se numără Spania (83,5 ani), Italia (83,4 ani), Franța și Cipru (82,9 ani).

Femeile trăiesc, în medie, cu 5,5 ani mai mult decât bărbații.

Statisticile europene, disponibile la nivelul anului 2018, arată că femeile din Uniunea Europeană trăiesc, în medie, 83,7 de ani, pe când speranța medie de viață a bărbaților este de 78,2 ani. Cercetătorii afirmă că această diferență este explicată în mare parte de stilul de viață, mai sănătos în cazul femeilor și de ocupațiile diferite ale celor două sexe. În România, speranță de viață la naștere a fost în anul 2019 de 72,5 de ani pentru bărbați și de 79,6 de ani pentru femei. (HotNews.ro)

Surse folosite: INS, MDLPA.ro, Politico

Articolul precedentMinistrul Transporturilor: „Până la sfârşitul anului 2024 dăm cel puţin 250 de km de autostradă şi drum expres”
Articolul următorVictorie pentru Ciolacu. A fost eliminat pragul de 9,4% din PIB, din PNRR, privind cheltuielile cu pensiile