Uniunea Europeană se confruntă cu o creștere neașteptată a sosirilor legale și ilegale ale imigranților, ceea ce a determinat unele state membre să reintroducă temporar controalele la frontieră în interiorul a  ceea ce în mod normal ar trebui să fie o zonă de liberă circulație.

Regulile Schengen ale Uniunii permit astfel de acțiuni „în ultimă instanță”, în cazurile care sunt considerate amenințări grave la adresa securității interne sau a ordinii publice, relatează Reuters.

Țările care au reintrodus controale mai stricte:

  • Austria a introdus controale la granița cu Cehia în octombrie, până pe 6 decembrie 2023.

Începând cu noiembrie, a prelungit controalele la frontieră cu Slovenia și Ungaria până în mai 2024, invocând presiuni asupra sistemului de acordare a azilului, riscul de trafic de arme, rețele criminale în legătură cu războiul din Ucraina și traficul de persoane.

  • Danemarca a înăsprit în august controlul la frontieră pentru sosirile, inclusiv cele din țările Schengen, pe aeroportul din Copenhaga, pentru a spori securitatea după incidentele produse de arderea publică a Coranului.

A prelungit controalele la granița terestră danezo-germană și în porturile care au legături cu feribotul către Germania până în mai 2024, potrivit unui raport al Comisiei UE.

Guvernul a spus că este un răspuns față de migrația ilegală și a invocat amenințările reprezentate de terorism și crima organizată, spionajul din partea unor servicii străine și războiul din Ucraina.

  • Germania a anunțat în septembrie controale la granițele sale terestre cu Polonia, Republica Cehă și Elveția, care urmează să rămână în vigoare până pe 4 decembrie. Berlinul a spus că trebuie să ia măsuri împotriva creșterii fenomenului migrator și la creșterea contrabandei.

Germania, care are cea mai mare economie din Europa, a înregistrat o creștere bruscă a cererilor de azil pentru prima dată în acest an.

Berlinul a prelungit, de asemenea, controalele la frontiera terestră cu Austria până în mai 2024, spunând că acest lucru a fost ca răspuns la ceea ce a numit o presiune asupra sistemului său de acordare a azilului, amenințărilor de securitate legate de terorismul din Orientul Mijlociu și războiul din Ucraina.

  • Italia a reluat controalele poliției la granița sa terestră de nord-est cu Slovenia începând cu 21 octombrie, spunând că unii imigranți în tranzit pe ruta Balcanică ar putea fi teroriști.

Controalele vor fi în vigoare cel puțin până pe 9 decembrie. Ministrul de Interne, Matteo Piantedosi, a declarat în octombrie că vor fi probabil prelungite și anul viitor.

Citeşte integral articolul Spațiul Schengen – ”varză”: Lista statelor care au reintrodus controalele la frontierele interne pe Curs de Guvernare.

Articolul precedentMETEO. Directorul ANM, a avertizat că în perioada următoare temperaturile maxime vor fi unele foarte scăzute
Articolul următorAngajații din subordinea Ministerului Muncii intră în grevă generală chiar înainte de minivacanța pentru bugetari