Comuna Rimetea din județul Alba, aflată într-un cadru natural spectaculos, a fost desemnată destinația anului 2024 în România de către membrii clubului de presă de turism. Titlul a fost acordat recent, la Târgul de Turism al României.

Localitatea este situată în judeţul Alba, în Depresiunea Trascăului, un bazin intramontan străbătut de la nord spre sud de valea Rimetea, afluent al Arieşului. În cele două sate ale comunei funcţionează zeci de pensiuni cu oferte dintre cele mai atractive pentru cei care vizitează această zonă a Munţilor Trascău. Rimetea a devenit celebră pentru priveliștile sale spectaculoase și pentru casele albe cu geamuri verzi, întreținute la fel ca acum 100 de ani.

Satul se găseşte la poalele vestice ale unui impozant masiv calcaros cunoscut sub numele de Piatra Secuiului (1.128 m), creasta acestuia fiind limita cu judeţul Cluj. Partea nordică a Pietrei Secuiului (în stânga, cum se vede din sat), este cunoscută sub numele de Colţii Trascăului. La vest de sat apare o altă culme a Munţilor Trascău, dar mai puţin spectaculoasă decât Piatra Secuiului, numită Muntele Ardaşcheia.

În luna iulie, la Rimetea se produce un fenomen unic în România: soarele răsare de două ori. Fenomenul este mai mult decât o iluzie optică și ține mai degrabă de relieful zonei. Crestele Pietrei Secuiului se află la est (răsărit) de Rimetea, însă două din ele sunt cu mult mai înalte decât celelalte. De fapt, ele se înalţă atât de mult, încât soarele răsare după prima creastă şi dispare în spatele celei de-a doua (care blochează lumina răsăritului) urmând apoi să răsară din nou, ceea ce generază acest fenomen care îi lasă cu gura căscată pe turiști.

Satul este străbătut de drumul judeţean DJ 107M situat în lungul văii Rimetea şi care leagă Aiud (la 25 km, cel mai apropiat oraş, în judeţul Alba) de Buru (comună pe valea Arieşului, în judeţul Cluj). Conform statisticilor oficiale comuna este vizitată de aproape 100.000 de turişti, cei mai mulți veniţi din străinătate, în special din Ungaria. Afluxul de turişti s-a dovedit benefic pentru comuna ridicată de mineri, care reuşeşte astfel să evite soarta altor localităţi miniere.

În prezent, locuitorii din Rimetea trăiesc aproape exclusiv din turism. Comuna beneficiază de 25 de ani de un program de finanțare susținut de Sectorul 6 din Budapesta, care alocă bani pentru restaurarea locuințelor și menținerea acestora în standardul tradiției locale: culoare albă la exterior și geamuri verzi. (sursa)

Articolul precedentCNAS a publicat „Ghidul Asiguratului”. “Un instrument menit să sintetizeze principalele prevederi ale vastei legislaţii din domeniu”
Articolul următorCiolacu: Până la sfârșitul anului, România va intra în Schengen terestru, anul viitor dispar vizele de SUA, iar în 2026 intrăm în OCDE