Recensământ 2022. Comisia Centrală a Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor a decis prelungirea perioadei de autorecenzare, după ce în ultimele zile foarte mulţi români s-au înscris online pentru autorecenzare şi platforma a fost nefuncţională perioade mai lungi din cauza numărului mare de utilizatori.

Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică, a anunțat că, în urma interesului crescut pentru autorecenzare manifestat de populaţie în ultimele zile, peste 400.000 de chestionare completate zilnic, comparativ cu o medie de 120.000 de chestionare completate pe zi în perioada anterioară, Comisia Centrală pentru Recensământul Populației și Locuințelor a decis să prelungească până pe data de 27 mai, inclusiv, perioada în care se poate face autorecenzarea.

„Am venit cu o propunere favorabilă în sensul prelungirii de colectare a datelor prin metoda online. Două criterii ne-au dus la analizarea unei asemenea situații: interesul populației și o reducere a costurilor. Continuăm să facem un lucru bun, ținând seama de interesul populației.

Pare o decizie simplă, dar sunt multe implicații. Colegii mei din teritoriu, de la Direcțiile Județene, sunt cei care duc greul. Am propus președintelui CCRPL, Lucian Bode, un proiect de hotărâre, iar în decurs de numai două ore, am avut un răspuns din partea membrilor CCRPL. Avem hotărârea care reglementează noul calendar și prelungim recenzarea în online până pe 27 mai.

Suntem peste cota de autorecenzare din câteva țări din UE, am depășit Bulgaria, Croația. Putem să vă spunem că am recenzat, ca să fac o comparație, toată populația Bulgariei, deși suntem pentru prima dată când facem un recensământ digital.”, a anunţat Tudorel Andrei.

Autorecenzarea la Recensământ 2022 trebuia să se încheie duminică, 15 mai. De luni, 16 mai, trebuia să începă faza a doua a Recensământului în care recenzorii ar fi realizat interviuri faţă-în-faţă cu cei care nu s-au autorecenzat online.

Noul calendar pentru Recensământ 2022 prevede că autorecenzarea va putea fi făcută până vineri, 27 mai 2022. Apoi, recenzorii vor ieşi în teren pentru interviurile faţă în faţă în perioada 31 mai – 17 iulie 2022.

Reprezentanţii Institutului Naţional de Statistică avertizează că românii care refuză sau completează greşit formularul de recensământ riscă amenzi cuprinse între 1.000 şi 5.000 de lei.

”Participarea la recensământ şi furnizarea de informaţii corecte şi complete fie prin metoda autorecenzării, fie prin intermediul interviului faţă-în-faţă cu un recenzor sunt obligatorii. Refuzul de a furniza informaţiile solicitate sau de a primi vizita recenzorului, precum şi furnizarea de informaţii incorecte constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenzi cuprinse 1.000-5.000 lei, în conformitate cu prevederile OUG nr. 19/2020 privind organizarea şi desfăşurarea Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din România runda 2021, modificată şi aprobată prin Legea nr. 178/2020″, precizează INS. (sursa)

Articolul precedentCod galben de ploi și vijelii, emis de meteorologi în jumătate din țară
Articolul următor43% dintre elevi nu știu să interpreteze un text la prima vedere. Concluziile sumbre ale unui studiu recent