Planeta ajunge la un număr istoric de locuitori. Îl așteptăm să ni se alăture pe pământeanul cu numărul 8 miliarde.  

Este „o oportunitate de a ne sărbători diversitatea”, a declarat șeful ONU, cu precizarea că trebuie să fim atenți pentru că, în același timp, resursele planetei se împuținează.

Totodată, se accentuează și inegalitățile de pe glob. Dacă europenii și americanii îmbătrânesc, africanii și asiaticii, în special indienii, ajung la populații record.

200.000 de ani. De atât a fost nevoie pentru ca populația lumii să ajungă la un miliard de locuitori.

În 1804 s-a născut pământeanul cu numărul 1 miliard. Revoluția industrială, dar și creșterea calității sistemului medical au făcut ca 80 de ani mai târziu, în 1927, populația globului să se dubleze. Și, de aici încolo, am fost tot mai mulți, într-un ritm susținut.

Practic, în doar 200 de ani am ajuns de la un miliard la șapte miliarde, iar acum ne pregătim de o nouă aniversare.

15 noiembrie 2022 – aceasta este ziua în care planeta noastră schimbă prefixul și vom ajunge să fim 8 miliarde de suflete.

Estimările inițiale spuneau că vom ajunge la această cifră abia în 2025 și iată că am atins acest prag cu trei ani mai repede. 

Ultima „aniversare” a fost acum 11 ani, pe 31 octombrie 2011, atunci când s-a născut locuitorul cu numărul 7 miliarde, o fetiță din Filipine.

Următorul prag, de 9 miliarde, ar trebui să fie atins peste 15 ani, adică am putea vorbi de o încetinire a creșterii numărului de pământeni.

Speranța de viață

Un factor important al acestei creșteri este și speranța de viață tot mai mare. În 1.800, un om trăia în medie doar 30 de ani. 100 de ani mai târziu, logevitatea la nivel mondial a ajuns la 72,3 ani, iar pentru 2050, demografii estimează că va crește cu încă 5.

Adiran Dan, sociolog, Universitatea din București: „Coincide până la urmă cu producția masivă de bunuri generată de revoluția industrială, dar și cu apariția tipalului, educarea populației, educația de masă, sporirea avansului tehnicilor medicale, îmbunătățirea condițiilor de trai. Toți acești factori au dus la creșterea speranței de viață. Favorabil pentru producția de bunuri care va creste și economia, dar vom avea mai puține resurse”.

Potrivit cercetătorilor, în prezent, populația lumii crește în cel mai lent ritm din 1950 încoace. Însă, în timp ce în statele dezvoltate sunt tot mai puține nașteri, mai mult de jumătate din creșterea demografică așteptată în următoarele decenii va fi concentrată în opt țări, toate din Africa.

De altfel, anul viitor ONU estimează că India va depăși China, deși are o suprafață de trei ori mai mică, și va ajunge să fie cea mai populată țară din lume, cu peste 1 miliard 350 de milioane de locuitori.

Prof. Vladimir Alexandrescu, consilierul președintelui Institutului Național de Statistică: „Sunt singurele două zone din lume unde indicele de fertilitate, care ne spune câți copii naște o femeie în perioada fertilă, depășește 2,1. În Africa, acest indice este la 4,24. Asta înseamnă că nici Europa, nici America de Nord, din propriile surse demografice nu-și pot păstra actualul nivel de populație. Ele pot supraviețui demografic doar prin migrație”.

România este într-o continuă scădere a populației tinere

Inclusiv România este într-o continuă scădere a populației tinere, accentuată pe de-o parte de scăderea natalității, dar și a migrației.

Anul trecut am înregistrat cele mai puține nașteri din ultimul secol, în schimb românii care locuiesc în alte țări au adus pe lume tot mai mulți copii. 

Sursa: StirilePROTV

Articolul precedentPericolul din produsele de post vândute în magazine: ”Verificați cu atenție eticheta”
Articolul următorOlanda ajută Rusia: Cum se fac afacerile Moscovei prin portul Rotterdam