Seismicitatea din țara noastră este grupată pe mai multe zone epicentrale. Este vorba despre Vrancea, Făgăraș-Câmpulung, Banat, Crișana, Maramureș și Dobrogea de Sud.

Alba Iulia, Cluj-Napoca şi Oradea sunt cele mai sigure mari oraşe în caz de cutremur. În România au loc anual circa 200 de seisme, cele mai multe de 2-3 grade Richter.  În Transilvania, potrivit lui Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, efectele cutremurelor vrâncene sunt atenuate rapid, afectând doar zona Braşovului.

Explicațiile cercetătorului de la INFP

„În faţa arcului carpatic (estul şi sudul ţării), structura geologică e mai solidă, închegată. Înspre Transilvania, structura are caracteristici elastice. Cea solidă propagă mai bine unda, cea frământată din Transilvania o atenuează”, explică cercetătorul, citat de MonitorulCluj, potrivit romaniatv.net.

Județul Cluj este unul de podiș și de munte. Circa un sfert (24%) din suprafața județului este muntoasă, ocupată de Munții Apuseni. Restul suprafeței este format în proporție de 76% din dealuri și văi. Terasele și luncile din sectoarele inferioare ale Someșului Mic și Arieșului suplinesc lipsa câmpiilor. (sursa)

Articolul precedentUnde ne adăpostim în caz de cutremur? Inginer: Povestea cu statul sub grindă sau sub tocul ușii e de la 1960. Nu se mai potrivește azi!
Articolul următorOrarul primelor zboruri de pe noul aeroport din Brașov. Va bate Oradea la zboruri externe?