Problema importurilor de cereale ucrainene va fi dezbătută din nou, la Bruxelles. Comisia Europeană organizează astăzi o reuniune în cadrul Platformei de Coordonare, unde va participa atât Ucraina, cât şi cele cinci state vecine: Polonia, Slovacia, Bulgaria, România şi Ungaria. Ucraina ameninţă că dă în judecată ţările UE, inclusiv România, dacă nu vor ridica restricțiile legate de cereale pe 15 septembrie

Întâlnirea are ca scop găsirea unei soluţii pentru a spori capacitatea “culoarelor de solidaritate” în ceea ce priveşte transportul de cereale. Subiectul cerealelor ucrainene a fost şi ieri, pe masa Parlamentului European, unde România insistă pentru prelungirea restricţiilor privind importurile de cereale şi sprijinirea fermierilor români

Deşi Comisia Europeană promite că va găsi soluţii acceptabile de ambele părţi, agricultorii sunt în continuare nemulţumiţi şi au transmis autorităţilor că vor iniţia o grevă, care ar putea bloca portul Constanţa şi vămile, în cazul în care restricţia nu va fi prelungită. 

Ministrul Agriculturii: Comisia Europeană trebuie să prelungească restricțiile față de importurile din Ucraina

Miniștrii Agriculturii din România și Ungaria cred că decizia Comisiei Europene ar trebui să fie de prelungire a măsurilor restrictive, cel puțin până la finalul anului 2023, pentru a nu afecta competitivitatea fermierilor.

Ministrul Agriculturii Florin Barbu a primit marți vizita ministrului Agriculturii din Ungaria, Istvan Nagy. Întâlnirea bilaterală a avut ca temă colaborarea dintre cele două state în domeniul agricol, precum și situația importurilor de produse agricole provenite din Ucraina, în contextul măsurilor preventive adoptate de Comisia Europeană în vigoare până la data de 15 septembrie 2023.

Cei doi oficiali au discutat despre soluțiile pentru protejarea fermierilor, în condițiile în care de la încetarea inițiativei Mării Negre privind cerealele, exportul de produse agricole ucrainene se realizează prin statele membre vecine conflictului.

Ungaria și România au aceeași poziție față de problema importurilor de cereale ucrainene

Ministrul român al Agriculturii a precizat că măsurile restrictive au avut un efect pozitiv atât asupra pieței cerealelor din țara noastră, cât și în ceea ce privește tranzitul cerealelor din Ucraina, care este în creștere, România depunând în continuare eforturi în vederea asigurării tranzitului produselor ucrainene către zonele cu deficit de cereale.

“Cei doi miniștri consideră că decizia Comisiei Europene ar trebui să fie de prelungire a măsurilor restrictive, cel puțin până la finalul anului 2023, pentru a nu afecta competitivitatea fermierilor”, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

Totodată, cei doi miniștri au abordat și necesitatea prelungirii derogării de la prevederile de ecocondiționalitate și în anul 2024, având în vedere prelungirea războiului din Ucraina.

“Ministrul Florin Barbu a mulțumit omologului maghiar pentru susținerea față de solicitarea făcută de partea română în cadrul celui mai recent Consiliu AGRIFISH ce vizează prelungirea derogării de la implementarea cerinţelor privind rotaţia culturilor (GAEC 7), respectiv cea privind asigurarea unui procent minim din suprafaţa agricolă dedicat zonelor sau caracteristicilor neproductive (GAEC 8)”, se precizează în comunicat.

De asemenea, ministrul român a apreciat că, la nivelul CE, ar fi oportună stabilirea unui sistem de subvenții pentru tranzitul mărfurilor agricole din Ucraina, ceea ce ar putea reprezenta un stimulent semnificativ pentru direcționarea produselor din Ucraina către piețe mai îndepărtate, în special către țările expuse riscului legat de securitatea alimentară, așa cum a fost inițial stabilit.

Ucraina amenință statele membre ale UE cu acţiuni în justiţie la Organizația Mondială a Comerțului 

Exporturile de cereale reprezintă în prezent principala marfă de export a Ucrainei. Cerealele sunt în prezent interzise pe piețele din Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria şi România în baza unui acord încheiat cu Comisia Europeană la începutul acestui an pentru a proteja fermierii locali de afluxul de produse agricole, mai ieftine, venite din Ucraina.

Invadarea Ucrainei de către Rusia și blocarea rutelor tradiționale de export ale ţării prin Marea Neagră a dus la acest aflux care a creat o ruptură între Ucraina și statele din estul UE, printre cei mai puternici susținători militari ai Kievului. Restricțiile, care au mai fost deja extinse o dată în iunie, urmează să expire pe 15 septembrie. Pe fondul speculațiilor că Ursula von der Leyen va ridica aceste restricţii, Polonia și Ungaria au amenințat că își vor impune propriile interdicții unilaterale de import, încălcând regulile comerciale comune ale blocului.

“Cu deplin respect și recunoștință la adresa Poloniei, în cazul introducerii oricăror interdicții după (15 septembrie), Ucraina va duce cazul Poloniei și UE la Organizația Mondială a Comerțului”, a declarat pentru Politico Taras Kachka, adjunct al ministrului ucrainean al Economiei.

Kievul susţine că restricțiile încalcă acordul de liber schimb UE-Ucraina din 2014. Comentariile lui Kachka au venit după un avertisment din partea lui Igor Zhovka, un consilier al președintelui Volodimir Zelenski.

Dacă Bruxelles-ul nu reușește să acționeze împotriva țărilor care încalcă acordul comercial, Kievul “își rezervă dreptul de a alege mecanismele legale cu privire la modul de răspuns”, declarase Zhovka. Ministerul ucrainean de Externe a declarat că Kievul își rezervă dreptul de a iniția proceduri de arbitraj în baza acordului său de asociere cu UE sau de a duce cazul la OMC – Organizația Mondială a Comerțului. (sursa)

Articolul precedentPreşedinta Comisiei Europene susţine miercuri în Parlamentul European discursul despre Starea Uniunii. POLITICO: Este începutul campaniei sale pentru a conduce următoarea Comisie Europeană
Articolul următorSomon retras din Carrefour. Dacă l-ați mâncat și aveți febră, consultați rapid medicul